STOLTENBERG ODGOVORIO TRAMPU: Kandidat za predsednika moraće da razmisli o OVIM REČIMA

Autor:

Svet

14.02.2024

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp prethodnih dana poslao je u etar nekoliko veoma rizičnih i zapaljivih izjava koje sugerišu da bi on najmoćniju silu sveta po dolasku na vlast najverovatnije izvukao iz NATO saveza

STOLTENBERG ODGOVORIO TRAMPU: Kandidat za predsednika moraće da razmisli o OVIM REČIMA

Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg zvanično je odgovorio Donaldu Trampu na pretnje da će u slučaju pobede na predsedničkim izborima u SAD povući tu zemlju iz saveza.

"NATO je u proteklih 75 godina bio u stanju da sprečiti vojni napad na bilo koju svoju članicu zahvaljujući jasnoj komunikaciji da je Savez tu da brani svoje članice. Stoga svaka sugestija da nećemo štititi jedni druge podriva sigurnost svih nas", rekao je danas Stoltenberg.

"Svrha NATO saveza je da spreči rat, sačuva mir, spreči napade na zemlje saveznice i to smo to činili decenijama jer je naša snaga odvraćanja bila verodostojna. Stoga svaka sugestija da nećemo štititi jedni druge podriva sigurnost svih nas i povećava rizike", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da komentariše nedavne izjave Donalda Trampa.

Tramp je, da podsetimo, izjavio da SAD ne bi priskočile u pomoć onim zemljama koje ne plaćaju dva posto svog BDP-a na odbranu i da bi, štaviše, ohrabrio napad na te članice! 

Stoltenberg je rekao da je njegova poruka Trampu da ne treba da podriva verodostojnost snage odvraćanja NATO.

"To se odnosi i na sposobnosti u koje investiramo, ali i na to kako komuniciramo jer naši protivnici imaju na umu našu snagu odvraćanja. Ne bismo smeli da ostavljamo prostora za pogrešne procene ili nesporazum u Moskvi o našoj spremnosti, predanosti i odlučnosti da zaštitimo sve saveznike", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti da snažno podržava Ukrajinu, pozdravio je odluku EU o paketu pomoći od 50 milijardi evra i pozvao je američki Kongres da takođe odobri pomoć.

"To nije milostinja, to je ulaganje u našu sigurnost", rekao je Stoltenberg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading