AMERIKANCI PUSTILI U OPTICAJ ALTERNATIVNU REZOLUCIJU UN ZA PRIVREMENI PREKID VATRE U GAZI! Odbijen arapski mirovni predlog za obustavu sukoba na Bliskom istoku

Autor:

Svet

19.02.2024

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki nacrt rezolucije naglašava da "planirana velika kopnena ofanziva Izraela u južnom gradu Gaze, Rafi, gde je oko 1,5 milion Palestinaca potražilo utočište, ne bi trebalo da se sprovede u trenutnim okolnostima.

AMERIKANCI PUSTILI U OPTICAJ ALTERNATIVNU REZOLUCIJU UN ZA PRIVREMENI PREKID VATRE U GAZI! Odbijen arapski mirovni predlog za obustavu sukoba na Bliskom istoku

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države su pružile suprotan nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija o podršci privremenom prekidu vatre u Gazi nakon što su odbacile rezoluciju koju su podržale arapske zemlje, a koja je zahtevala odmah humanitarni prekid vatre u tom sukobom pogođenom području.

Američki nacrt rezolucije ističe da privremeni prekid vatre "što pre bude moguć" i da zahteva oslobađanje svih talaca koje su izraelske snage zarobile nakon napada Hamasa 7. oktobra, i poziva na ukidanje svih ograničenja u dostavi humanitarne pomoći. Takođe, američki nacrt rezolucije ističe da bi ove akcije "pomogle stvaranju uslova za održiv prekid sukoba", kako je to traženo u rezoluciji koju je Savet bezbednosti usvojio 22. decembra, prenosi AP news.

AMERIČKI NACRT REZOLUCIJE

Američki nacrt rezolucije naglašava da "planirana velika kopnena ofanziva Izraela u južnom gradu Gaze, Rafi, gde je oko 1,5 milion Palestinaca potražilo utočište, ne bi trebalo da se sprovede u trenutnim okolnostima." Takođe upozorava da dalje raseljavanje civila, "uključujući potencijalno u susedne zemlje", misleći pritom na Egipat, "bi imalo ozbiljne posledice po regionalni mir i bezbednost."

NEEFIKASNOST ALŽIRSKOG NACRTA REZOLUCIJE

Zamenik ambasadora SAD, Robert Vud, izjavio je pred novinarima u ponedeljak da alžirski nacrt nije "efikasan mehanizam za pokušaj da se postignu tri stvari koje želimo da se dogode - oslobađanje talaca, više pomoći i dugotrajna pauza u ovom sukobu."

KATASTROFALNA SITUACIJA U RAFI

Predsedavajući Arapske grupe ovog meseca, ambasador Tunisa pri UN Tarek Ladeb, rekao je novinarima UN prošle srede da oko 1,5 milion Palestinaca koji su potražili utočište u južnom gradu Gaze, Rafu, suočavaju se sa "katastrofalnom scenom" ako izraelski premijer Benjamin Netanjahu nastavi sa potencijalnom evakuacijom civila i vojnom ofanzivom na području koje se graniči sa Egiptom.

HUMANITARNA SITUACIJA U GAZI

Alžirski nacrt rezolucije takođe izražava "ozbiljnu zabrinutost zbog ozbiljne i hitno pogoršane humanitarne situacije" u Gazi i ponavlja poziv Saveta za neometan pristup humanitarnoj pomoći širom teritorije, gde UN zvaničnici kažu da četvrtina od 2,3 miliona stanovnika Gaze trpi glad.

(AP news)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading