UPAMTITE 10. MART: Izraelci prestravili svet, određen datum posle kojeg ništa više NEĆE BITI ISTO

Autor:

Svet

19.02.2024

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska vojska već se priprema za ovaj datum koji bi mogao da jako zakomplikuje ionako lošu sliku trenutnih dešavanja na Bliskom istoku

UPAMTITE 10. MART: Izraelci prestravili svet, određen datum posle kojeg ništa više NEĆE BITI ISTO

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Izrael je preko svojih ministara najavio novu ofanzivu. Mnogo goru, krvaviju od one koja je bila u Gazi.

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc upozorio je da će, ukoliko Hamas ne oslobodi sve zarobljenike držane u Gazi do 10. marta, biti pokrenuta ofanziva na grad Rafu.

Ovo je prvi put da je Izrael objavio kada bi njegove trupe mogle ući u prenatrpani južni grad Gaze.

Svet ovo nikako nije dočekao sa odobravanjem jer se zna da ako Izrael napadne Rafu ne samo da će se dogoditi nova ljudska i humanitarna katastrofa već će i Egipat biti uvučen u rat, pošto su njegovi zvaničnici najavili da neće dozvoliti napad na Rafu.

Govoreći u nedelju bivši ministar odbrane Beni Ganc rekao je da svet mora da zna, a i čelnici Hamasa da ako ramazana njihovi taoci ne budu kod kuće, borbe će se nastaviti svuda, uključujući i područje Rafe.

Ganc je dodao da će Izrael delovati na "koordinisan način, olakšavajući evakuaciju civila u dijalogu sa američkim i egipatskim partnerima kako bi se civilne žrtve svele na minimum".

"Gancovo spominjanje Egipta moglo bi da pojača nagađanja da Izrael očekuje da će neki Palestinci preći iz Pojasa Gaze i potražiti utočište na egipatskoj strani granice, gde vlasti izgleda grade veliki ograđeni prostor u tu svrhu", kaže BBC-jev diplomatski dopisnik Pol Adams.

Egipat i neke druge arapske zemlje upozorile su više puta da bi izraelska ofanziva u Rafi rizikovala guranje mnogih Palestinaca u Egipat – što smatraju neprihvatljivim.

Saudijska Arabija je obećala "vrlo ozbiljne posledice" ako Rafa bude napadnuta.

Više od 28.400 Palestinaca, većinom žena i dece, ubijeno je, a više od 68.000 ranjeno od početka rata, piše Klix.ba.

Ministarstvo navodi da je najmanje 127 Palestinaca ubijeno, a 205 povređeno u poslednja 24 sata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading