''DOSTA JE! DOLE HDZ, HOĆEMO IZBORE! Veliki antivladin protest u Zagrebu: ''Vreme je za otpor!'' (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

17.02.2024

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više hiljada građana okupilo se danas na protestu pod nazivom ''Dosta je! Odmah na izbore'' na zagrebačkom Markovom trgu, kao i u okolnim ulicama i trgovima, a koji je organizovalo 11 parlamentarnih stranaka levo-liberalne opozicije.

''DOSTA JE! DOLE HDZ, HOĆEMO IZBORE! Veliki antivladin protest u Zagrebu: ''Vreme je za otpor!'' (FOTO/VIDEO)

Foto: FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/ bg

Demonstranti su na ovaj način izrazili svoje nezodovoljstvo aktuelnom političkom situacijom u zemlji.

Vođe opozicije su na ovom masovnom skupu pozvale na ostavku premijera Andreja Plenkovića i raspisivanje izbora, dok su okupljeni građani skandirali "Dosta je, vreme je, dole HDZ".

Jedan od ključnih povoda za ovo masovno okupljanje je imenovanje sudije Visokog krivičnog suda Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca. Ovaj izbor pratila je SMS afera, koja je izazvala oštre kritike kako od levice, tako i od desnice hrvatske opozicije, kao i žustre reakcije na društvenim mrežama.

Tvrdilo se da je Turudić neprikladan kandidat zbog kontroverznih poznanstava i kontakata s osobama koje su predmet istraga.

Zbog njegovog izbora izbio je i novi verbalni sukob najviših državnih funkcionera, predsednika Zorana Milanovića iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i premijera Andreja Plenkovića iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Protestu su se pridružile 11 opozicionih stranaka različitih političkih opredeljenja, uključujući SDP, Možemo!, Centar, IDS, HSS, Radničku frontu, Fokus, Socijaldemokrate, Reformiste, GLAS i Stranku s imenom i prezimenom.

Sandra Benčić iz Kluba poslanika zeleno-levog bloka izjavila je: "Poručujemo Andreju Plenkoviću: 'Dosta je. Vreme je za otpor. Dosta je. Raspiši izbore. ''

Benčić je dodala: ''Svima je jasno, osim možda Plenkoviću, da je situacija s Turudićem bila kap koja je prelila čašu i nakon čega više nema smisla nastaviti rad u Saboru.

Darija Orešković dodala je da pravo na državu pripada svima, a ne samo jednoj političkoj partiji i kriminalnom podzemlju.

- Glavni državni tužilac (Ivan Turudić) je po svojoj funkciji najvažnija osoba za zaštitu pravnog poretka, a sad HDZ daje tu moć u ruke čoveka koji je povezan s krim miljeom. Takva država je kriminalna i za to nismo ginuli. Ovaj protest pripada svima, ovo je uvod u parlamentarne izbore - rekla je Dalija Orešković iz Stranke sa imenom i prezimenom.

Poslanica Anka Mrak Taritaš je rekla da je dovoljno pogledati i videti iz njihovih leđa da se "Plenković sa svojom vladom ogradio".

Plenković je ocenio da opozicija nema ideje

Kritike na račun premijera Plenkovića stižu i od strane poslanice Anke Mrak Taritaš, koja je istakla da je opozicija raznolika grupa, ali da su okupljeni izražavaju svoje nezadovoljstvo kako bi poboljšali svoju političku situaciju.

- Ovo je veoma heterogena grupa, o ljudima koji ne podnose jedni druge, ali očigledno iz želje da poboljšaju svoju političku situaciju, iz želje da dobiju malo pažnje, idu na ovaj predizborni skup - rekao je predsednik parlamenta Gordan Jandroković.

Hrvatski premijer je prokomentarisao da opozicija, koja sve vreme nema ideje, fabrikuje krizu i sarkastično pitao protiv čega levica protestuje.

- Protiv čega će levica protestovati? Protiv rasta BDP-a, plaća, penzija, zapošljavanja, Rafala, Bredlija, Pelješkog mosta, LNG terminala, Vc koridora, Istarskog ipsilona, sredstava za obnovu Zagreba za koja smo se borili - dodao je sarkastično.

Opozicija, s druge strane, tvrdi da je ovo uvod u parlamentarne izbore, naglašavajući nezadovoljstvo trenutnim političkim kursom. Pitanje ostaje kako će se dalje odvijati politička situacija u Hrvatskoj s obzirom na ove masovne izraze nezadovoljstva građana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading