DA LI SE KOMŠIJE SPREMAJU ZA RAT? Građani dobijaju pozive za vojne vežbe, a intenzivno se promoviše još JEDNA stvar

Autor:

Svet

16.02.2024

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pozive dobijaju samo rezervisti sa rasporedom, a to su vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, ili su bili na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju ili su bili zaposleni u vojnoj službi.

DA LI SE KOMŠIJE SPREMAJU ZA RAT? Građani dobijaju pozive za vojne vežbe, a intenzivno se promoviše još JEDNA stvar

Foto: Shutestock

U Hrvatskoj se poslednjih sedmica intenzivno promoviše vraćanje služenja obaveznog vojnog roka, a u međuvremenu građani dobijaju pozive za vojnu vežbu.

Iz Ministarstva odbrane za zagrebačku N1 TV, kažu, da je reč o planiranoj aktivnosti pripadnika rezervnog sastava Hrvatske vojske.

- Konkretno, u ovom ciklusu na osmodnevno osposobljavanje je pozvano ključno osoblje Komande 1. pešadijskog puka – Zagreb, odnosno 26 rezervesta, koji su većinom vojni obveznici stariji od 45 godina - naveli su iz ovog resora.

Iz MORH-a dodaju da se osposobljavanje rezervista sprovodi u cilju podizanja nivoa njihovih veština za uspešno sprovođenje zadataka, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protivpozarne zaštite, traganja i spašavanja.

Iz Ministarstva su pojasnili da se pozivanje rezervista radi prema potrebama, da osposobljavanje traje osam dana i da najduže može da traje 30 dana tokom jedne kalendarske godine.

Navode i da pozive dobijaju samo rezervisti sa rasporedom, a to su vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, ili su bili na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju ili su bili zaposleni u vojnoj službi, gde im je određena vojno stručna specijalnost i imaju raspored u rezernom sastavu Oružanih snaga.

- Vojno obrazovanje nema alternativu, ili je imamo ili je nemamo, civilna zaštita to ne može zameniti. U slučaju vojne krize, svi muškarci od 18 do određenih godina su vojni obveznici, mogu biti mobilizovani, imali vojn vojno obrazovanje ili nemaju. S njom će biti svakako lakše - izjavio je ranije ministar odbrane Ivan Anušić odgovarajući na pitanje da li je ovo priprema za eventualni sukob većih razmera koji preti Evropi i svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading