EVO ZAŠTO HRVATI STREPE OD SRBIJE: Nikad manje vojnika, ne pomažu kune ni tetovaže

Autor:

Vesti

01.02.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za razliku od Srbije, gde polovina mladih podržava povratak služenja vojnog roka, u Hrvatskoj nikad manji broj profesionalnih vojnika, čak 700 manje od potreba, zbog čega tamošnji vojni vrh pokušava da ih namami povišicama, jeftinim kreditima, ukidanjem zabrane tetoviranja, čišnjenja lišća...

EVO ZAŠTO HRVATI STREPE OD SRBIJE: Nikad manje vojnika, ne pomažu kune ni tetovaže

Foto: wikipedia

Srbija je postala neprikosnovena vojna sila u regionu pošto je u protekloj deceniji državno rukovodstvo predvođeno predsednikom Aleksandrom Vučićem napravilo zaokret u bezbednosnoj politici - taktički se ulaže u opremanje i modernizaciju armije, planski nabavlja naoružanje i oprema, ali investira i domaća namenska industrija čime je afirmisan izvoz i saradnja sa najmoćnijim vojnim snagama u svetu. Najavljen je i povratak obaveze služenja vojnog roka u Vojsci Srbije, što je naišlo na odobravanje mladih. Čak polovina njih, pokazuju istraživanja, podržava vojni rok.

Otuda jača nervoza kod suseda, najpre Hrvata, koji se suočavaju s nikad manjim odzivom mladih za vojni poziv. I to u trenutku kad je brojno stanje vojske Hrvatske nikad manje. Ne pomaže ni to što, kako navode tamošnji mediji, iz resora odbrane pokušavaju da ih namame raznovrsnim privilegijama - od znatnih povišica, preko jeftinih kredita, do ukidanja zabrane tetoviranja, čišćenja lišća...

- Obuku je 2023. za dobrovoljno osposobljavanje od prijavljenih 616 kandidata završilo samo njih 262, od čega 48 žena. To je za gotovo 100 odsto manje u odnosu na 2022. i četiri puta manje u odnosu na 2021. Loša je situacija i s brojnim stanjem profesionalnih vojnika. Na kraju 2022. u Oružanim snagama i Ministarstvu obrane bilo je 14.562 pripadnika, što je gotovo 700 manje od službene veličine hrvatske vojske, koja bi trebalo imati njih 15.200 - piše hrvatski Jutarnji list u tekstu pod naslovom "Alarm u vojsci". 

Neophodne su im sve kategorije, a posebno piloti, tehničko osoblje, građevinari... Zato u hrvatskom Ministarstvu odbrane, kako navode, rade na predlozima poboljšanja materijalnog stanja vojnika, pa čak i ublažavanju odredbi o tetoviranju, skupljanju lišća, fizičkoj spremnosti... 

- Prema nezvaničnim informacijama, predlog je da se običnim vojnicima plata, koja je sada oko 816 evra, poveća do 30 posto. Raspoređivali bi se bliže mestu stanovanja, a stambeno pitanje rešavalo bi se kroz osiguravanje povoljnijih kredita. Razmišlja se i o uvođenju poresnih olakšica za vojno osoblje, jednokratnih novčanih naknada za potpisivanje prvog vojničkog ugovora, te novčanih nagrada za vernost za potpisivanje ugovora na neodređeno vreme i za 10 godina vojničke službe - piše hrvatski list.

A kako je uočeno da su među većim preprekama pri primanju mladih u vojsku - tetovaže i nošenje nakita, blizu su odluke da ukinu i te zabrane. Ali i da se "olabave" kriterijume o fizičkoj spremnosti, pa da im se, recimo, dozvoli da za pola godine, koliko traje probni rad, utreniraju da 50 sklekova izvedu u rastegljivom vremenskom roku:

- Radni predlog je i redefiniranje angažmana profesionalnih vojnika na nevojničkim zadacima - da ne troše dane skupljajući lišće koje padne u krugu kasarne. I razmišlja se da dobrovoljno služenje bude uračunato u radni staž

Ideja je, konstatuju, da se ove izmene donesu što brže jer broj vojnika dramatično pada. 


 

Svetska lista
Hrvati zaostaju 10 pozicija 

Srbija je najmoćnija vojna sila u regionu i prema podacima koje je za 2024. nedavno objavio ugledni američki sajt Global Firepower. Naime, Srbija je 56. mestu rang liste koju sačinjava 145. zemalja sveta. A Hrvatska je čak 10 pozicija iza, na 66. mestu. Istovremeno, Srbija svake godine ima sve bolji plasman. Tako je sad napravljen skok za dva mesta u odnosu na lane dok je, recimo, pre sedam godina VS bila na 89. mestu.

 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Petar

01.02.2024 17:24

Nema razloga da strepe ako nas ne diraju.

Ур Нино сар Сербуле

01.02.2024 17:28

Србија има бољу обучену и опремљену армију у односу на комшије, то је свима јасно.

Db

01.02.2024 17:28

Srbija se uvek zalagala za mir. Svoju vojsku razvijamo za samoodbranu.

Kica

01.02.2024 17:58

Srbija je uvek za mir,nasa vojska je uvek tu kao zastita.