''RUSIJA ĆE MORATI DA ODGOVARA ZA NAVALJNOG'' Stoltenberg poslao jasnu poruku Putinu Moskvi!

Autor:

Svet

17.02.2024

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da je preminuo ruski opozicioni aktivista Aleksej Navaljni, u petak je potvrdilo Ferelano kazneno-popravne službe.

''RUSIJA ĆE MORATI DA ODGOVARA ZA NAVALJNOG'' Stoltenberg poslao jasnu poruku Putinu Moskvi!

Foto: Tanjug/AP

Manje od sat vremena nakon što su se pojavili prvi izveštaji o tragičnom kraju života Alekseja Navaljnog tokom šetnje kolonijom Polarnog vuka, generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, snažno je reagovao, uputivši oštru poruku Kremlju.

- Rusija ima ozbiljna pitanja na koja mora da odgovori - izjavio je Stoltenberg, stvarajući ozbiljnu diplomatsku tenziju između NATO i Rusije.

Podsetimo, ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu. Njegova smrt izazvala je međunarodni gnev i ozbiljne sumnje u vezi sa okolnostima koje su dovele do tragičnog ishoda. Generalni sekretar NATO nije štedeo reči u izražavanju svoje zabrinutosti.

- Duboko smo potreseni gubitkom Alekseja Navaljnog. Smatramo da Rusija ima odgovornost da pruži jasne i detaljne odgovore na pitanja koja se postavljaju u vezi sa ovom tragedijom - naglasio je Stoltenberg.

Ovo nije prvi put da se NATO izjašnjava o situaciji u Rusiji, ali je trenutak smrti Alekseja Navaljnog dodatno zaoštrio ton između saveznika Alijanse i Kremlja. Svetska zajednica sada pažljivo prati razvoj događaja i očekuje transparentnost u istrazi koja će rasvetliti okolnosti njegove smrti.

Dok se međunarodna zajednica suočava sa šokom zbog gubitka poznatog opozicionara, NATO je istakao da će nastaviti da pritisće Rusiju da pruži odgovore i preduzme odgovarajuće mere kako bi se osigurala pravda i transparentnost.

Podsetimo, u petak je ruski opozicionar Aleksej Navaljni iznenada je preminuo u zatvoru.

Ovo je saopštilo Regionalno odeljenje kazneno popravne službe.

- Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A.A. se posle šetnje osećao loše, ubrzo je izgubio svest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći - navodi se u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da su lekari pokušali da ga reanimiraju, ali da na žalost nisu uspeli da ga spasu.

Navaljni je pred Novu godinu premešten u zatvor u arktičku regiju na severu Rusije, rekla je  njegova portparolka nakon što su njegovi saradnici uspeli da stupe u kontakt s njim nakon više od dve nedelje.

- Navaljni je lociran u zatvorskoj koloniji IK-3 u Harpu u regiji Jamalo-Nenecki, oko 1.900 kilometara severoistočno od Moskve - rekla je portparolka Kira Jarmiš.

Poznat kao "Polarni vuk" strogi zatvor u koji je prebačen opozicioni ruski političar Aleksej Navaljni, mjesto je u kojem se vremenski uslovi koriste kao instrument za mučenje.

Aleksej Navaljni osuđen je 2021. godine na tri i po godine zatvora nakon što je sud u Moskvi doneo odluku da je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom.

On je još 2014. osuđen na tri i po godine zatvora, uslovno na šest godina, za prevaru i pranje novca, što je on negirao, nazivajući optužbe politički motivisanim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading