NATO OBEĆAO VREDNU POMOĆ KIJEVU: Ukrajina dobija vojnu podršku članica Alijanse - ukupne vrednosti od 100 milijardi dolara!

Autor:

Svet

15.02.2024

21:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, objavio je da je grupa država-članica sSevernoatlantske alijanse donela odluku o isporuci milion dronova Ukrajini.

NATO OBEĆAO VREDNU POMOĆ KIJEVU: Ukrajina dobija vojnu podršku članica Alijanse - ukupne vrednosti od 100 milijardi dolara!

Foto: Shutterstock

Ova odluka deo je zajedničkog napora saveznika NATO da pruže podršku Ukrajini u sadašnjem kontekstu.

- Grupa saveznika NATO zajednički ostvaruje cilj isporuke milion dronova Ukrajini. Pored toga, 20 saveznika se obavezalo da će učestvovati u koaliciji za deminiranje - izjavio je Stoltenberg nakon sednice ministara odbrane zemalja Alijanse.

Stoltenberg je naglasio da sve zemlje NATO doprinose oko 99 odsto vojne pomoći koju Ukrajina prima, a ukupna vojna podrška od strane članica vojne alijanse dostiže iznos od 100 milijardi dolara.

Dodatno, generalni sekretar je najavio otvaranje zajedničkog centra NATO i Ukrajine u Poljskoj.

- Danas smo doneli odluku da formiramo zajednički centar NATO i Ukrajine za analizu, trening i obuku u Poljskoj - saopštio je Stoltenberg.

On je istakao da će ukrajinski vojnici imati priliku da dele svoje iskustvo stečeno tokom događaja u Ukrajini i da će zajedno sa kolegama iz Severnoatlantskog vojnog saveza prolaziti kroz treninge i obuku.

Ova inicijativa ima za cilj jačanje saradnje između Ukrajine i NATO u oblasti bezbednosti i odbrane.

Stiže pomoć i iz Francuske i Nemačke?

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, u petak će posetiti Nemačku i Francusku i planira da govori na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 17. februara, saopštila je danas kancelarija Zelenskog.

Jelisejska palata saopštila je danas da će Francuska i Ukrajina potpisati u petak bilateralni sporazum o bezbednosnim garancijama. U saopštenju se navodi da je bilo planirano da francuski predsednik, Emanuel Makron, potpiše taj sporazum u Ukrajini ovoga meseca, ali da je odložio putovanje "iz bezbednosnih razloga".

Ističe se da će poseta Zelenskog Parizu biti prilika da Makron potvrdi odlučnost Francuske da nastavi da pruža dugoročnu, nepokolebljivu podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu, preneo je Rojters.

Diplomate su rekle da će Zelenski ove sedmice zaključiti bilateralne sporazume o bezbednosnim garancijama sa Francuskom i Nemačkom.

Sporazumi pružaju okvir za dugoročnu humanitarnu i finansijsku pomoć, podršku obnovi i vojnu pomoć.

Diplomatski izvori su naveli da će Francuska objaviti da izdvaja 200 miliona evra za civilne projekte u Ukrajini koje će izvoditi francuske kompanije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading