NE SMIRUJE SE BES POLJOPRIVREDNIKA U EVROPI: Nezadovoljni farmeri u Poljskoj zapalili lomaču, pa jajima gađali zgradu Evropske unije! (VIDEO)

Autor:

Svet

15.02.2024

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljski poljoprivrednici iz grada Vroclava na zapadu zemlje izrazili su svoje nezadovoljstvo merama Evropske unije (EU) u vezi sa klimatskim promenama, rastućim cenama i, kako tvrde, nelojalnom konkurencijom, posebno iz Ukrajine.

NE SMIRUJE SE BES POLJOPRIVREDNIKA U EVROPI: Nezadovoljni farmeri u Poljskoj zapalili lomaču, pa jajima gađali zgradu Evropske unije! (VIDEO)

Foto: www.profimedia.rs

Protest je obeležen paljenjem baklji, bacanjem petardi i gađanjem jajima kancelarije Evropske komisije.

Monika Dubec, portparol gradske skupštine, izjavila je da su organizatori prekinuli protest nakon 15 minuta od početka, prenosi Rojters. Prema procenama organizatora, oko 1.000 demonstranata i 500 traktora i drugih poljoprivrednih vozila učestvovalo je u protestu.

Na snimcima privatne televizije TVN24, vidljivo je kako se demonstranti kreću ulicama noseći zastave Poljske, transparente i baklje. Farmeri su se okupili ispred sedišta regionalne vlade gde su zapalili veliku lomaču.

Poljski farmeri najavljuju potpunu blokadu svih graničnih prelaza sa Ukrajinom i veliki protest u glavnom gradu Varšavi planiran za 20. februar.

Njihov protest odražava nezadovoljstvo prema politikama EU, ističući pitanja koja se smatraju ključnim za njihov sektor, poput uticaja na klimu, cena i konkurencije iz inostranstva.

Podsetimo, u mnogim evropskim zemljama širi se talas nezadovoljstva poljoprivrednika zbog jeftinog uvoza iz zemalja van Evropske unije.

Početkom februara i italijanski farmeri iz jakih poljoprivrednih regiona poput Toskane izašli su na ulice, krećući se prema jugu ka glavnom gradu noseći italijansku zastavu i ručno ispisane natpise upozoravajući da "bez farmera nema hrane."

Demonstranti izražavaju svoje frustracije zbog preterane birokratije i priliva jeftinih uvoza iz zemalja van EU, koje oni smatraju da podrivaju njihovu proizvodnju.

Krećemo se ka Rimu da suočimo političare sa našim problemima i rešimo ih - izjavio je Davide Rosati, farmer iz Toskane. Ovaj pokret odjekuje talasom protesta koji su viđeni širom Evrope u poslednjih nekoliko nedelja, dok farmeri izražavaju svoje nezadovoljstvo.

U ponedeljak 4. februara, italijanski farmeri krenuli su u konvojima traktora ka Rimu, sa namerom da se okupe na periferiji grada pre daljih planiranih protesta kasnije tokom nedelje.

Italijanski farmeri se bore sa izazovima sličnim njihovim kolegama u drugim delovima Starog kontinenta, uključujući uticaj jeftinih uvoza izvan Evropske unije, poput Severne Afrike.

Pored toga, suočavaju se sa rastućim cenama goriva i posledicama mera EU usmerenih ka zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promena, prenosi Večernji list.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading