TRAČAK NADE ZA ZELENSKOG: Amerika najavila pomoć, ali jedan faktor može SVE DA ZAUSTAVI

Autor:

Svet

19.12.2023

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Džozef Bajden apelovao je na Kongres da odobri paket za dodatno finansiranje nacionalne bezbednosti, koji podrazumeva i 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini za borbu protiv ruske invazije, kao i 14 milijardi dolara za rat Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze

TRAČAK NADE ZA ZELENSKOG: Amerika najavila pomoć, ali jedan faktor može SVE DA ZAUSTAVI

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajden planira još jedan paket vojne pomoći u decembru za Ukrajinu, saopštila je Bela kuća, a nastavak pomoći Kijevu za rat protiv Rusije zavisiće od dogovora u Kongresu, gde su izgledi za sporazum neizvesni, prenosi Rojters.

"Biće nam potrebno da Kongres deluje bez odlaganja", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

U ponedeljak su nastavljeni razgovori u Senatu, gde demokrate imaju neznatnu većinu, o sporazumu koji bi uključivao pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i nove mere za poboljšanje bezbednosti na granici SAD i Meksika, na čemu su insistirali Republikanci.

Predsednik SAD Džozef Bajden apelovao je na Kongres da odobri paket za dodatno finansiranje nacionalne bezbednosti, koji podrazumeva i 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini za borbu protiv ruske invazije, kao i 14 milijardi dolara za rat Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Predsednik Predstavničkog doma sa republikanskom većinom Majk Džonson, kao i Republikanci u Senatu više puta su poručivali da će glasati za tu pomoć samo ako je uparena sa novim kontrolama na američko-meksičkoj granici.

Svaki dogovor postignut u Senatu, koji demokrate kontrolišu većinom 51-49, takođe bi trebalo da dobije odobrenje Predstavničkog doma, koji Republikanci kontrolišu sa 221-213, pre nego što bude usvojen.

Da su Demokrate i Republikanci tokom protekle nedelje postigli važan napredak ka sporazumu saopštio je u ponedeljak vodeći Demokrata u Senatu Žak Šumer.

"Iako posao nije završen, uveren sam da idemo u dobrom pravcu", rekao je lider većine u Senatu SAD.

Šumerov republikanski kolega Mič Mekonel, čija je podrška potrebna za usvajanje takvog zakona, rekao je da će "biti potrebno neko vreme" da se postigne dogovor, prenosi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading