KOMŠIJE IZLAZE NA BIRALIŠTA: U Severnoj Makedoniji raspisani parlamentarni i predsednički izbori!

Autor:

Svet

14.02.2024

23:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik severnomakedonskog parlamenta (Sobranja) Jovan Mitreski raspisao je danas predsedničke i parlamentarne izbore za 24. april.

KOMŠIJE IZLAZE NA BIRALIŠTA: U Severnoj Makedoniji raspisani parlamentarni i predsednički izbori!

Foto: Shutterstock

Prvi krug predsedničkih izbora zakazan je za 24. april, dok će drugi krug biti održan zajedno sa parlamentarnim izborima 8. maja, prenose tamošnji mediji.

U skladu sa ustavnim ovlašćenjima i rokovima predviđenim Ustavom, predsednik Republike Severne Makedonije, gospodin Mitreski, potpisao je odluke o raspisivanju izbora za predsednika i za poslanike u Sobranju.

- Danas sam, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjem i ustavom predviđenim rokovima, potpisao odluke o raspisivanju izbora za predsednika Republike Severne Makedonije i za poslanike u Sobranju. Kao što je poznato, prvi krug sedmih predsedničkih izbora u zemlji biće održan 24. aprila 2024. godine, dok će drugi krug predsedničkih izbora biti istog dana kada i glasanje za jedanaeste parlamentarne izbore, odnosno 8. maja - rekao je Mitreski.

U pripremi za održavanje parlamentarnih izbora, u januaru ove godine, 100 dana pre izbora, formirana je tehnička vlada čiji je predsednik Talat Džaferi, prenosi Tanjug.

Podsetimo, Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije, podneo je 25. januara ostavku.

Mediji u Skoplju prenose da je on tokom prepodneva lično dostavio ostavku u Sobranju.

List Večer navodi da je time u ostavci ceo njegov kabinet, a tehnička vlada koja će upravljati zemljom biće izabrana 28. januara.

Tom prilikom navedeno je se da je Kovačevski nakon izlaska iz Sobranja dao kratku izjavu za medije u kojoj je naveo najveća dostignuća ostvarena tokom mandata njegove vlade.

Za tehničkog premijera Talata Džaferija, koji će ga do parlamentarnih izbora u maju naslediti na funkciji, kazao je da je iskusan političar koji ima veliko iskustvo u vođenju parlamenta.

Kovačevski je ocenio da će stil kojim će Džaferi voditi vladu biti drugačiji u odnosu na njegov, ali da će država zadržati svoj strateški pravac.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading