AMERIKA KLJUČA! Državni tužilac traži da se Bajden proglasi nesposobnim! KAMALA HARIS PREUZIMA VLAST!?

Autor:

Svet

14.02.2024

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pozivajući se na 25. amandman na Ustav SAD, koji omogućava potpredsedniku da preuzme predsedničku funkciju u slučaju fizičke nesposobnosti ili ostavke, Morisi je predložio da se ta opcija ozbiljno razmotri.

AMERIKA KLJUČA! Državni tužilac traži da se Bajden proglasi nesposobnim! KAMALA HARIS PREUZIMA VLAST!?

Foto: Tanjug/AP

Državni tužilac Zapadne Virdžinije Patrik Morisi poslao je pismo potpredsednici SAD Kamali Haris pozivajući je da proglasi američkog lidera Džozefa Bajdena fizički nesposobnim za poziciju koju obavlja.

Morisi je ukazao na nedavni izveštaj specijalnog savetnika Ministarstva pravde Roberta Hura, u kojem je 81-godišnji predsednik opisan kao da ima „loše pamćenje“. U svom pismu Kamili Haris, Morisi je naglasio da Hurov izveštaj sugeriše da Bajden nije u stanju da obavlja svoje dužnosti, što, po njegovom mišljenju, predstavlja ozbiljnu zabrinutost za američki narod, posebno u vremenima krize kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu.

Pozivajući se na 25. amandman na Ustav SAD, koji omogućava potpredsedniku da preuzme predsedničku funkciju u slučaju fizičke nesposobnosti ili ostavke, Morisi je predložio da se ta opcija ozbiljno razmotri. On je istakao da je neophodno imati "mentalno sposobnog predsednika" i da su poslednjih meseci uočene nejasnoće i poteškoće u Bajdenovoj komunikaciji sa liderima drugih zemalja, što dodatno povećava zabrinutost.

Iako je 25. amandman predviđao proces sukcesije u slučaju predsednikove iznenadne smrti ili ostavke, njegova četvrta klauzula dozvoljava potpredsedniku i kabinetu da procene predsednikovu fizičku nesposobnost i da ga smene ako ga smatraju nesposobnim, čak i ako odbije da napusti funkciju. Treba napomenuti da ova opcija do sada nikada nije sprovedena.

Prethodno je Kamala Haris izjavila u intervjuu za „Volstrit džornal” da je spremna da preuzme dužnost predsednika ako bude potrebno, istakavši da ne oseća potrebu da bilo koga ubeđuje u svoju sposobnost da vodi državu.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading