KAKO ĆE NEMAČKA RATOVATI PROTIV RUSIJE? Bundesver: Treba nam pet do osam godina da budemo spremni

Autor:

Svet

12.02.2024

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka, kao lider Evrope po finansijskoj moći, planira da održi dostupnost 35.000 vojnika, uključujući armijsku diviziju potpuno opremljenu i spremnu za intervenciju od 2025. godine, kao i drugu od 2027. godine.

KAKO ĆE NEMAČKA RATOVATI PROTIV RUSIJE? Bundesver: Treba nam pet do osam godina da budemo spremni

Foto: shutterstock

Načelnik generalštaba nemačke vojske, Karsten Breuer, izneo je u intervjuu za nedeljno izdanje lista Velt (Die Welt) svoje gledište o potrebi modernizacije i pripreme Bundesvera za mogući rat u narednih pet do osam godina. Istakao je da je potrebno da Nemačka bude "spremna za rat" u tom periodu, naglašavajući da to ne znači da će doći do rata, ali da je važno biti pripremljen.

On je istakao da je "suočeni sa mogućnošću rata nametnutog spolja", naglašavajući da ratna sposobnost zahteva mnogo više od samo odbrambene sposobnosti. Pored materijalne i lične dostupnosti, istakao je i potrebu za promenom mentaliteta kako u društvu, tako i u samoj Bundesveru, prenose Novosti.

Nemačka, kao lider Evrope po finansijskoj moći, planira da održi dostupnost 35.000 vojnika, uključujući armijsku diviziju potpuno opremljenu i spremnu za intervenciju od 2025. godine, kao i drugu od 2027. godine. Nakon decenija u kojima je Nemačka bila glavna ekonomska sila Evrope, kancelar Olaf Šolc je najavio radikalnu promenu politike naoružanja, uz otključavanje specijalnog fonda od 100 milijardi evra godišnje za prenaoružavanje Nemačke u narednim godinama.

Rusko-ukrajinski sukob dao je opravdanje i podsticaj Nemačkoj da promeni svoju politiku naoružanja. Nakon godina uživanja u jeftinom gasu i ekonomskog podsticaja, Nemačka se okreće ka modernizaciji vojske, čime se suočava sa značajnim izazovima i promenama u politici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading