GLAVE PADAJU ZBOG PARA I FOTELJA: Vlasti u Moskvi i Kijevu pod sumnjom zbog serije misterioznih smrti političkih protivnika i poslovnih suparnika

Autor:

Svet

10.02.2024

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako ko ugrožava pozicije ruskog i ukrajinskog lidera postaje potencijalna meta.

GLAVE PADAJU ZBOG PARA I FOTELJA: Vlasti u Moskvi i Kijevu pod sumnjom zbog serije misterioznih smrti političkih protivnika i poslovnih suparnika

Foto: Profimedia

Dok se međusobno optužuju za diktaturu, i za Putina i za Zelenskog se veruje da od početka rata eliminišu protivnike, a motivi su različiti - od borbe za vlast do novca.

Svako ko ugrožava njihove pozicije je potencijalna meta, a vremena takva da sve može da se podvede pod nesrećan slučaj. I nisu samo fotelje razlog što padaju glave, bilo je i sumnji da su se pojedinci otrgli kontroli kad je reč o parama, a neki su ucenom pokušavali da dođu do položaja ili bogatstva.

Intrige i međusobne podmetačine svojstvene su i aktuelnim vlastima i u Moskvi i Kijevu, što se neretko krvavo završava. Glave su padale i zbog drugačijeg pogleda na tok i završetak rata, ali i zbog preraspodele moći.

Spisak je poduži, a mi smo izabrali samo one slučajeve koji su najviše odjeknuli u svetskoj javnosti.

RUSIJA

Jevgenij Prigožin: Pobuna mu nije oproštena

Republika

Foto: Printscreen Obozrevatel.com

Jevgenij Prigožin

Moćni vođa privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo je u padu aviona severno od Moskve 23. avgusta prošle godine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odmah je izašao s tezom da iza svega stoji Vladimir Putin, a i mnogo drugih pokazatelja je ukazivalo na takav scenario.

Naime, Prigožinov avion, u kom je bio s telohraniteljima i ostalim vođama "Vagnera" srušio se tačno dva meseca posle neuspele pobune protiv ruskog predsednika i marša na Moskvu. Putin je osudio ovaj pokušaj i nazvao ga izdajom pre nego što se, navodno, pomirio s Prigožinom. Šef Kremlja, koji nije prisustvovao sahrani, izjavio je da su navodi o njegovoj umešanosti u pad aviona apsolutna laž i dodao da neće pokrenuti međunarodnu istragu o tragičnom incidentu.

Na kanalu Telegram, povezanom s "Vagnerom", objavljen je video-snimak na kom se vidi šef ruskih plaćenika, navodno, snimljen u Africi samo nekoliko dana pre smrti, kako govori o mogućim pretnjama u vezi s njegovom bezbednošću.

Interesantno je da je snimak napravljen 19. ili 20. avgusta, samo tri ili četiri dana pre nego što je poginuo.

Vasilij Melnikov: Sečenje vena na daljinu

Republika

Foto: Privatna arhiva

Vasilij Melnikov

Ruski milijarder Vasilij Melnikov, vlasnik medicinske kompanije "MedStom", 24. marta 2022. u stanu u Nižnjem Novgorodu pronađen je mrtav, zajedno sa suprugom Galinom i dva sina. Ruski istražni komitet je, naveo je Komersant, zaključio da se radi o višestrukom ubistvu, a na licu mesta pronađeni su noževi koji su korišćeni u zločinu.

Istražitelji su i u ovom slučaju zaključili da je biznismen prvo ubio ženu, a potom i sinove od četiri i deset godina pre nego što je digao ruku na sebe. Tela mališana su pronađena u dečjoj sobi, a leš supruge u spavaćoj. Melnikov je pronađen u kupatilu s presečenom arterijom, ali su Putinovi kritičari tvrdili da je istraga namerno prećutala da je nož bio predaleko od Melnikova i da on nije ubica.

Kremlj ove optužbe nije komentarisao.

Sergej Protosenja: Obešen, porodica iskasapljena

Republika

Foto: Profimedia Not Supplied Willwest News

Sergej Protosenja sa ženom i ćerkom

Bivši glavni menadžer ruskog gasnog giganta "Novatek", Sergej Protosenja, njegova supruga i ćerka pronađeni su mrtvi u iznajmljenoj vili u Španiji, javili su lokalni mediji 21. aprila 2022.

Milioner (55) je pronađen obešen, dok su njegova supruga i ćerka nasmrt izbodene u vili u gradu Ljoret de Mar u blizini Barselone 19. aprila, saopštila je policija koja je istraživala dva scenarija: da je Protosenja ubio ženu i ćerku, a zatim se obesio ili da je neko pobio celu porodicu i potom inscenirao ubistvo i samoubistvo, preneo je španski sajt Telecino.

Njegov sin koji u vreme zločina nije bio u Španiji rekao je britanskom Dejli mejlu da je uveren da njegov otac nije ubica i da je počinilac treća osoba, bliska ruskim vlastima.

UKRAJINA

Genadij Čestjakov: Pakleni poklon za rođendan

Republika

Foto: Profimedia

Genadij Čestjakov

Pomoćnik nedavno smenjenog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, Genadij Čestjakov poginuo je u novembru prošle godine od eksplozije granate u svojoj kući u blizini Kijeva dok je slavio rođendan. Njegov 13-godišnji sin je povređen.
Supruga nastradalog majora izjavila je da je eksplozivna naprava detonirala kad je otvorio poklon kutiju u kojoj su bili alkohol i čaše u obliku granata.

- Danas, pod tragičnim okolnostima, na njegov rođendan, poginuo je moj pomoćnik i blizak prijatelj major Genadij Častjakov. U jednom od poklona je eksplodirala nepoznata eksplozivna naprava. Iza Genadija su ostala supruga i četvoro dece. Moje najdublje saučešće porodici - napisao je Valerij Zalužni i dodao da će se razlozi i okolnosti utvrditi tokom sudske istrage.

Samo nedelju dana ranije, u članku za Ekonomist, Zalužni je javno kritikovao Zelenskog, rekao da su Oružane snage Ukrajine zašle u ćorsokak i priznao da tempo kontraofanzive ne ide po planu. Pogibiju Čestjakova mnogi su protumačili kao krvavu opomenu odmetnutom generalu.

Denis Kirijev: Tražio mir, dobio metak

Republika

Foto: Privatna arhiva

Denis Kirijev

Ukrajinskog pregovarača Denisa Kirijeva je početkom marta 2022. na ulici u Kijevu ubila policija tokom hapšenja pod optužbom za veleizdaju, mada Vol strit džurnal piše da on nije bio izdajnik, već da je ukrajinske vlasti obavestio o datumu ruske invazije na Ukrajinu i o tome kad će Rusi napasti Kijev.

Kirijev je učestvovao u mirovnim pregovorima 28. februara u beloruskom Gomelu u ranim fazama ruske invazije na Ukrajinu. U poslepodnevnim časovima 23. februara generalu Budanovu dao je sveže obaveštajne podatke - ruski predsednik Vladimir Putin izdao je zapovest za invaziju planiranu za sutradan ujutro. Prema rečima Budanova, Kirijev je znao ne samo datum već i ključnu tačku napada, a to je aerodrom u Hostomelju.

Prema nepotvrđenim izvorima, Kirijevu je optužnica napakovana jer se zalagao za primirje s Rusima, što Kijev, između ostalog, i zbog pritiska sa zapada, kategorično odbija.

Denis Monastirski: A gde je moj deo?

Republika

Foto: Tanjug/AP Efrem Lukatsky

Denis Monastirski

Načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, Denis Monastirski poginuo je u padu helikoptera u Kijevskoj oblasti 18. januara prošle godine, samo nekoliko dana nakon tajne posete šefa CIA Vilijema Bernsa Kijevu.

Istovremeno, predstavnici kijevskog režima izneli su različite verzije vanrednog stanja. Prvo su tvrdili da je kriva Rusija, zatim su govorili o tehničkom kvaru helikoptera, a onda su otkrili da je letelicu oborila ukrajinska PVO. Na kraju je najavljeno da će nesreća, navodno, biti istražena.

Politički analitičar Ivan Arkatov rekao je da poseta šefa CIA Kijevu i likvidacija Monastirskog mogu biti povezani i da se konkurenti međusobno eliminišu. Haker pod imenom Džoker izneo je verziju da ministar za rukovodstvo Ministarstva odbrane, pod nadzorom šefa obaveštajnog odeljenja Kirila Budanova, prodaje zapadno oružje koje Zapad šalje Ukrajini. I on je zatražio svoj deo, ali su protivnici rešili da ga eliminišu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading