KIJEV UZ F-16 DOBIJA I MOĆNE PROJEKTILE! Moskva u opasnosti: Da li će Ukrajina novim raketama moći da pogodi Kremlj?

Autor:

Svet

05.02.2024

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina je spremna da dočeka lovce F-16, koje će isporučiti četiri evropske države, što predstavlja ozbiljan izazov za glavni štab Oružanih snaga Rusije.

KIJEV UZ F-16 DOBIJA I MOĆNE PROJEKTILE! Moskva u opasnosti: Da li će Ukrajina novim raketama moći da pogodi Kremlj?

Foto: Wikipedia

Komandant Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, Sergej Naev, izjavio je u ponedeljak da će ovi lovci biti opremljeni raketama dometa do 500 kilometara.

Prema Naevu, rakete koje će biti montirane na F-16 su verovatno AGM-158 JASSM, proizvedene od strane američkog koncerna Lokid Martin. Ove rakete koriste satelitsku navigaciju i optičko-elektronski sistem za precizno gađanje ciljeva. Sa dometom od 500 kilometara, ove rakete mogu doseći do Tule, koja je udaljena 453 kilometra sa granica Harkovske oblasti.

Lansiranje sa granica Sumske oblasti omogućiće im čak i da stignu do Moskve, uključujući i poznati auto-put Rublevo-Uspenskoe, gde se nalazi rezidencija ruske elite i predsednička rezidencija Novo-Ogarevo, koja je udaljena oko 490 kilometara.

 

 

Komandant Naev ističe da će prisustvo F-16 sa raketama dugog dometa omogućiti ukrajinskim odbrambenim snagama ostvarivanje većih uspeha na bojnom polju i oslobađanje teritorije od neprijatelja.

- Sa F-16 sa raketama dugog dometa omogućiće ukrajinskim odbrambenim snagama da ostvare još veći uspeh na bojnom polju i oslobode teritoriju od neprijatelja - rekao je Naev.

Ukrajina je već dobila od svojih zapadnih saveznika manji broj raketa ATACMS, dometa do 160 km, ali i britanske Storm Shadovs dometa oko 300 km u izvoznoj verziji.

Ukrajina je od maja prošle godine tražila nemačke rakete Taurus dometa od 500 km koje su sposobne da lete na izuzetno malim visinama (oko 50 m) i stoga su praktično nevidljive za radare. Nemačke vlasti se, međutim, nisu usudile da podrže ovaj zahtev, pozivajući se na činjenicu da se i SAD uzdržavaju od prenosa verzija ATACMS velikog dometa (300 km).

Bundestag je u januaru sa 485 glasova za i 178 protiv odbacio rezoluciju da se Taurus prebaci u Кijev.

Kijev će ukupno dobiti nekoliko desetina F-16, a piloti Oružanih snaga Ukrajine već uče da lete u bazama u Britaniji, SAD i Rumuniji.

Danska planira da prebaci 19 lovaca u Кijev, ali odlaže isporuke. Umesto početkom 2024, letelice će isporučiti u drugom tromesečju. Holandija je pristala da prebaci 18 aviona, a u februaru je najavila planove da ta broj poveća na 24. Avione treba da prebace još Norveška i Belgija.

Kijev, podsetimo, ne može odmah da primi veliki broj raketa ili aviona F-16.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat rekao je da je problem u tome što bi nakon toga lokacije na kojima bi se čuvali odmah postale meta ruskih udara.

Ukrajina je već primila manji broj raketa ATACMS, dometa do 160 km, od svojih zapadnih saveznika, kao i britanske Storm Shadovs dometa oko 300 km u izvoznoj verziji. Ipak, od maja prošle godine, tražila je nemačke rakete Taurus dometa od 500 km, koje su sposobne za letove na izuzetno malim visinama, čime postaju praktično nevidljive za radare.

Međutim, Nemačka nije podržala ovaj zahtev, a Bundestag je u januaru odbacio rezoluciju o prebacivanju raketa Taurus u Кijev, pozivajući se na uzdržavanje SAD od prenosa raketa velikog dometa.

Kijev će ukupno dobiti nekoliko desetina F-16, a piloti Oružanih snaga Ukrajine već uče letenje na bazama u Britaniji, SAD-u i Rumuniji. Danska planira prebaciti 19 lovaca u Кijev, dok Holandija planira 18 aviona, sa namerom da taj broj eventualno poveća na 24. Planiraju se i isporuke aviona od strane Norveške i Belgije.

Ipak, Kijev se suočava sa izazovom ograničenog kapaciteta prijema velikog broja raketa ili aviona F-16. Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, Jurij Ignat, naglašava da bi lokacije na kojima bi se čuvali ovi avioni odmah postale potencijalne mete ruskih udara, piše Moskov Tajms, a prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading