STANO: Kosovske vlasti da se konsultuju i uzdrže od jednostranih poteza

Autor:

Svet

05.02.2024

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol Evropske unije je još jednog naglasio da je važno vratiti se dijalogu pod pokroviteljstvom Brisela.

STANO: Kosovske vlasti da se konsultuju i uzdrže od jednostranih poteza

Foto: printscreen

Portparol EU Peter Stano pozvao je danas kosovske vlasti da se konsultuju i da se uzdrže od jednostranih poteza

Stano je istakao da su tokom poslednje nedelje viđena barem dva primera akcija koje su izazvale zabrinutost EU.

"Jedna je bila uredba CBK, a druga akcija Kosovske policije u nekim srpskim entintima na severu Kosova. Ovo koraci su zabrinjavajući jer ne doprinose deeskalaciji situacije, i obično nisu koordinisani već jednostrani bez potrebnog niova konsultovanja kako bi se sprečio negativan uticaj na ljude na terenu. EU je izdala saopštenje prošle nedelje, videli ste i saopštenje EK, kao i međunarodnih partnera. Zabrinjavajuće je da ti jednostrani potezi vode ka nečemu što ne želimo da vidimo, pogoršanju situacije na terenu", rekao je Stano.

Portparol Evropske unije je još jednog naglasio da je važno vratiti se dijalogu pod pokroviteljstvom Brisela.

"Visoki predstavnik Lajčak naporno radi sa parnerima u regionu i EU i širom međunarodnom zajednicom. Obe strane bi trebalo da počnu da se ponašaju konstruktivno i vrate pregovaračkom stolu i razgovaraju o važnim pitanjima, bez jednostranih poteza. Sada, nisam u mogućnosti da najavim datum o nekim predstojećim aktivnostima, ali se nadamo da ćemo u jednom trenutku moći da najavimo sastanak na visokom nivou, što je obično sastanak između premijera i predsednika, sa Kosova i iz Srbije. Sada nemam šta da najavim, zaista apelujemo, u ovom slučaju kosovske vlasti da uđu u proces konsultacija i da izbegnu jednostrane poteze jer imaju kontraproduktivne posledice"; rekao je Stano.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading