ERUPCIJA VULKANA PRETI DA PROGUTA GRAD NA ISLANDU! Lava će za nekoliko sati stići do Grindavika (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

14.01.2024

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova nova vulkanska aktivnost predstavlja petu erupciju na poluostrvu Rejkjanes od 2021. godine.

ERUPCIJA VULKANA PRETI DA PROGUTA GRAD NA ISLANDU! Lava će za nekoliko sati stići do Grindavika (FOTO, VIDEO)

Foto: AP Photo/ Marco Di Marco

U još jednom iznenađujućem vulkanskom događaju, drugi vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je samo nekoliko nedelja nakon što je eksplodirao vulkan Fagradalsfjall. Prema prenosu uživo islandskog javnog emitera RUV, lava je počela da izbija iz pukotine u osam ujutro po lokalnom vremenu, pre nego što je kuljala uvis poput fontane.

Prethodno otkrivenih 200 zemljotresa u blizini Grindavika, grada smeštenog oko 90 kilometara jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika, nagovestilo je nešto veće u prirodnom spektaklu. Naučnici veruju da se erupcija odvija južno-jugoistočno od Hagafela.

Državna meteorološka služba upozorava da lava sada teče prema Grindaviku, izazivajući zabrinutost da bi otapane stene mogle stići do grada u narednim satima. Stanovništvo ovog malog ribarskog grada već je evakuisano prošlog novembra tokom prethodne erupcije, a samo mali broj ljudi se vratio tokom narednih nedelja.

 

 

Ova nova vulkanska aktivnost predstavlja petu erupciju na poluostrvu Rejkjanes od 2021. godine. Ovaj region, najnaseljeniji u zemlji, doživljava ponovno buđenje svojih vulkana koji su bili neaktivni oko 800 godina. Nastavlja se praćenje situacije kako bi se osigurala bezbednost lokalnog stanovništva i pravovremeno reagovalo na potencijalne rizike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading