VREĐALI SE I PSOVALI, PRŠTALO NA SVE STRANE: Žestoka svađa komandanta izraelske vojske i ministara, a evo šta je tek Netanjahu DOŽIVEO!

Autor:

Svet

06.01.2024

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od učesnika sastanka koji je želeo da ostane anoniman rekao je za državnu televiziju Kan da je izbila potpuna anarhija

VREĐALI SE I PSOVALI, PRŠTALO NA SVE STRANE: Žestoka svađa komandanta izraelske vojske i ministara, a evo šta je tek Netanjahu DOŽIVEO!

Foto: Tanjug/AP

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi i desničarski ministri oštro su se sukobili na sastanku izraelske vlade tri meseca posle početka rata u Gazi.

Ministri su oštro napali generala kada je najavio imenovanje ministarstva koje će istražiti greške vojske koje su omogućile iznenadni napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Najava novog ministarstva je najverovatnije posledica toga što je više od 70 Izraelaca koji su bili u kibucima i festivalu Supernova 9. oktobra i tom prilikom umalo poginuli, tužili državu zbog slabe reakcije na napad Hamasa.

Kasnonoćni sastanak rezultirao je "glasnom i ljutom svađom" i tako je bilo maltene do zore.

Premijer Benjamin Netanjahu prekinuo je sastanak, na kojem su učesnici raspravljali o budućnosti Pojasa Gaze posle rata.

Vidno zajapuren u licu, molio je učesnike da se smire i da se makar oko nečega slože.

Ne samo što nije bilo konstruktivnog dijaloga među Izraelcima iz državnog vrha, već su neki od njih demonstrativno napustili sastanak.

Desničarski članovi vlade kritikovali su vreme najavljene istrage dok su borbe još u toku. Imenovanje bivšeg ministra obrane Šaula Mofaza na čelu istražnog tela takođe je naišlo na žestoke kritike. Kao ministar odbrane, Mofaz je nadgledao povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze 2005.

Nekoliko desničarskih ministara pozvalo je na novu izgradnju jevrejskih naselja u Gazi nakon rata, što vladi Izraela nikako ne odgovara. 

Štaviše, ministar odbrane Joav Galant odbacio je "prisutnost izraelskih civila u Pojasu Gaze" nakon završetka rata.

Benjamin Netanjahu, kojem se već neko vreme sudi za korupciju, ne želi istragu do završetka rata u Gazi. Kritičari ga optužuju da je odložio kraj rata kako bi ostao na vlasti, navodi dpa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading