TURCI UHVATILI IZRAELSKE ŠPIJUNE: Netanjahu neće biti srećan, Erdoganu nije oprošteno poređenje sa Hitlerom

Autor:

Svet

02.01.2024

13:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je pred Novu godinu da se premijer Izraela Benjamin Netanjahu ne razlikuje od nacističkog lidera Adolfa Hitlera i uporedio izraelske napade na Gazu s odnosom nacista prema jevrejskom narodu

TURCI UHVATILI IZRAELSKE ŠPIJUNE: Netanjahu neće biti srećan, Erdoganu nije oprošteno poređenje sa Hitlerom

Foto: Tanjug/AP, Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Turske vlasti privele su 33 osobe osumnjičene da su vršile poslove špijunaže za izraelsku obaveštajnu službu Mosad, prenela je državna novinska agencija Anadolu.

Iz agencije dodaju da policija traga za još 13 osoba.

Policija je, navodi agencija, izvršila istovremene racije na 57 lokacija u osam provincija u okviru istrage koju je pokrenuo antiteroristički biro Kancelarije istanbulskog tužioca, prenosi Rojters.

Veruje se, prenosi Anadolu, bez navođenja izvora, da su osumnjičeni imali za cilj da identifikuju, nadgledaju, napadnu i kidnapuju strane državljane koji žive u Turskoj kao deo "međunarodne špijunske" operacije.

Odnosi Turske i Izraela ni do ovog momenta nisu bili na nekom zavidnom nivou, ali tek sada će zahladneti.

Lider Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je pred Novu godinu da se premijer Izraela Benjamin Netanjahu ne razlikuje od nacističkog lidera Adolfa Hitlera i uporedio izraelske napade na Gazu s odnosom nacista prema jevrejskom narodu.

Govoreći u Ankari Erdogan je takođe kritikovao Zapad zbog podrške Izraelu i izrazio spremnost Turske da primi one koji su proganjani zbog svojih pogleda na sukob u Gazi.

To nije prvi put da je Erdogan uporedio Izreal sa nacisitčkom Nemačkom. On je u julu 2014. godine optužio jevrejsku državu da “održava živim Hitlerov duh” tokom rata u Gazi, podsećaju izraelski mediji.

On takođe smatra da Hamas nije teroristička organizacija i održava veze s njim. Izrael, SAD i EU smatraju tu islamsku organzaciju terorističkom.

Izrael je opozvao svoje diplomate iz Turske pošto je turski predsednik optužio Izrael za ratne zločine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading