KO ĆE BITI NOVI GENERALNI SEKRETAR NATO? Otkriveni favoriti za naslednika Jensa Stoltenberga!

Autor:

Svet

04.01.2024

23:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stoltenbergov odlazak sa čela NATO-a

KO ĆE BITI NOVI GENERALNI SEKRETAR NATO? Otkriveni favoriti za naslednika Jensa Stoltenberga!

Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ


Nakon gotovo decenije na poziciji generalnog sekretara NATO-a, Jens Stoltenberg uskoro će podneti ostavku, otvarajući put za izbor novog lidera Alijanse. Stoltenberg je četiri puta produžio svoj mandat, čak i nakon što je prihvatio posao šefa Centralne banke Norveške, ali sada je vreme za promene.

Ko će naslediti Stoltenberga?

Favorit za naslednika je holandski premijer Mark Rute, koji je stekao podršku, između ostalog, i zbog svog "prijateljstva" sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom. Međutim, Ruteovo liderstvo može biti osporeno, s obzirom na protivljenje mađarskog premijera Viktora Orbana.

Proces izbora novog generalnog sekretara

Izbor novog generalnog sekretara NATO-a nije jednostavan proces. Iako Vašington igra ključnu ulogu u ovom izboru, svaka od 31 članice NATO-a može staviti veto na kandidata. Pozicija generalnog sekretara NATO-a je jedna od najprestižnijih funkcija, ali ne postoji tačan opis posla, lista kvalifikacija, niti procedura za prijavljivanje.

Zahtevi i očekivanja od novog lidera

Novi generalni sekretar NATO-a će morati da se suoči s Rusijom, ali ne tako žestoko da izazove strah od direktnog rata. Takođe, treba da bude spreman da brani postojanje alijanse bez provociranja njenih kritičara. Pored toga, postoji očekivanje da bi bilo dobro da izbor padne na žensku osobu, kao i da lider bude iz zemlje sa značajnim budžetom za odbranu.

Najnoviji kandidati i spekulacije

Trenutno su estonska premijerka Kaja Kalas, letonski ministar spoljnih poslova Krisjanis Karins, i odlazeći holandski premijer Mark Rute otvoreno zainteresovani za poziciju. Rute se smatra favoritom, ali se spekuliše da bi se u poslednjem trenutku mogao pojaviti i neki drugi kandidat koji ispunjava nezvanične uslove za ovu funkciju.


Iako je Stoltenberg blizu postavljanja novog rekorda po dužini mandata na poziciji generalnog sekretara NATO-a, njegova ostavka otvara vrata za izbor novog lidera Alijanse. Očekuje se da će izbor novog generalnog sekretara biti pažljivo promišljen, s obzirom na kompleksnost procesa, ali i na zahteve koje novi lider treba da ispuni.

(DW)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading