IMAMO SPISAK AMERIČKE I EVROPSKE IMOVINE KOJU IM MOŽEMO ZAPLENITI: Putin uzvraća udarac, ovo niko u svetu nije očekivao od Rusije

Autor:

Svet

29.12.2023

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niko u Rusiji neće sedeti skrštenih ruku ukoliko zaista u SAD ili na Zapadu Evrope dođe do zaplene njihove imovine

IMAMO SPISAK AMERIČKE I EVROPSKE IMOVINE KOJU IM MOŽEMO ZAPLENITI: Putin uzvraća udarac, ovo niko u svetu nije očekivao od Rusije

Foto: Tanjug/Ap, Shutterstock

Predsednik Rusije Vladimir Putin rešio je da žestoko uzvrati udarac najavama američke administracije da će početkom naredne godine zapleniti rusku imovinu u SAD, vrednu 300 milijardi dolara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov uzvratio je ne samo Amerikancima već i Evropskoj uniji upozorenjem da i Rusija ima spisak njihove imovine koja se lako može zapleniti.

“Takav potez Zapada predstavlja krađu, kršenje međunarodnog prava i ugrožavanje rezervnih valuta, globalnog finansijskog sistema i svetske ekonomije. Bio bi to veliki udarac glavnim parametrima međunarodnog prava, potkopaće ga. Potkopaće i poverenje zemalja u SAD i EU kao ekonomskih jamaca. Stoga takve akcije nose vrlo, vrlo ozbiljne posledice", rekao je Peskov.

On je potvrdio da postoji popis zapadne imovine koju bi u znak odmazde zaplenila Rusija, ali nije naveo o kojoj se imovini i sredstvima radi.

Nakon što je u februaru 2022. predsednik Vladimir Putin poslao vojnike u Ukrajinu, SAD i njegovi saveznici zabranili su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom finansija, blokirajući oko 300 milijardi dolara ruske imovine na Zapadu.

Amerika i Velika Britanija u prvom redu poslednjih meseci pojačavaju napore usmerene prema konfiskaciji ruske imovine zamrznute u Belgiji i ostalim evropskim prestonicama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading