BRZINOM MUNJE ULAZI U SREDIŠTE BORBE, NIKO MU NE MOŽE NIŠTA: Evo zašto je američki Kongres upravo odbio da u penziju pošalje OVAJ TIP AVIONA koji nervira čak i Ruse!

Autor:

Svet

21.12.2023

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slabo je vidljv za radare, ima mogućnost superbrzine od 1,5 maha, ima savršenu okretnost, digitalizovan sistem upravljanja, a umrežen je sa ostalim avionima u floti

BRZINOM MUNJE ULAZI U SREDIŠTE BORBE, NIKO MU NE MOŽE NIŠTA: Evo zašto je američki Kongres upravo odbio da u penziju pošalje OVAJ TIP AVIONA koji nervira čak i Ruse!

Foto: military.com printscreen

Prilikom proračuna za budžet Sjedinjenih Američkih Država za 2024. godinu ozbiljna polemika se vodila oko toga koliko novca vojsci treba da pripadne.

Zastupnici američke vojske naglasili su tom prilikom u Kongresu da država može da pošalje Warthog ili stare Eagleove u penziju, ali ne smeju da diraju F-22 Raptore.

Air Force pokušao je još jednom da se reši stare avio flote, ali neće moći da pipne F-22. Kongres je, posle mora apela iz vojske i avio industrije odbio da F-22 pošalje u prošlost.

Uprkos tome što se 32 primerka F-22 koriste samo za obuku, a njihova nadogradnja za borbene operacije bila bi preskupa i vrlo teško izvodljiva, oni su i dalje “živi”.

Zašto je F-22 toliko cenjen i zbog čega se Amerikanci kunu u njega?

Radi se o avionu dizajniranom tako da uđe bez straha i kočnica u središte borbe. Slabo je vidljv za radare, ima mogućnost superbrzine od 1,5 maha, ima savršenu okretnost, digitalizovan sistem upravljanja, a umrežen je sa ostalim avionima u američkoj floti.

Pored toga, F-22 Raptor može da nosi veliku količinu naoružanja, dok ima gornji plafon letenja od čak 20 kilometara.

Njegov proizvođač Lockheed Martin je 2009. tvrdio da ovaj avion na udaljenosti od 100 kilometara na radaru ima odraz "kao i golf loptica", a to je i jedini javno dostupni podatak o njegovoj vidljivosti na radaru.

Primarna ideja prilikom pravljenja ovog predatora bio je Hladni rat i trka u naoružanju sa Sovjetima.

Amerikanci su u startu hteli čak 750 Raptora koji bi zamenili F-15 da bi se taj broj smanjio na ukupno 187 serijski proizvedenih primeraka.

Na razvoj F-22 aviona potrošeno je više od 67 milijardi dolara, što je po komadu aviona iznosilo čak 360 miliona dolara.

Rusija se nikada zvanično nije izjašnjavala na temu aviona koje u svojoj floti imaju Amerikanci, ali u prošlosti su postojali tekstovi u kojima su njihovi zvaničnici spominjali F-22 sa izvesnom dozom poštovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading