VELIKI MANEVAR ZELENSKOG: IZBORI, PA PREGOVORI S RUSIMA! Ukrajinski predsednik ima sve manje vremena da spreči puč i dolazak generala Zalužnog na vlast

Autor:

Svet

16.12.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porazi na frontu i pritisak Zapada zahtevaju ustupke, ali mora prvo da se utvrdi na vlasti.

VELIKI MANEVAR ZELENSKOG: IZBORI, PA PREGOVORI S RUSIMA! Ukrajinski predsednik ima sve manje vremena da spreči puč i dolazak generala Zalužnog na vlast

Foto: Tanjug/AP, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Predsednički i parlamentarni izbori u Ukrajini, prema zakonu, ne mogu da se održe dok traje ratno stanje. Ipak, nije izvesno da Ukrajina neće glasati ove godine.

Volodimiru Zelenskom mandat ističe 31. marta 2024, a poslanicima Vrhovne rade, gde njegova stranka Sluga naroda ima većinu, 19. jula. Zelenski, kao i Ukrajina, u potpunosti zavisi ne samo od vojne već i od finansijske pomoći Zapada. Milijarde dolara daju se svakog meseca da bi bili isplaćeni penzioneri, državni činovnici, vojska, policija i drugi.

Zato je Ukrajina nesposobna da samostalno vodi politiku.

Zabranjeno 12 partija pod izgovorom da su proruske

Politički sistem u Ukrajini bio je u komi do pojave Zelenskog. Posle Majdana 2014. zabranjena je Partija Regiona svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča i Komunistička partija, a izlaznost na izborima u ruskojezičnim oblastima bila je dva puta manja nego na zapadu zemlje. Pritom su u tim oblastima mahom pobeđivali bivši regionali i komunisti. U takvoj situaciji počeo je proces desovjetizacije, u kom su menjani nazivi ulica i uklanjani spomenici iz vremena SSSR, a stanovništvu u opštenju s državnim ustanovama i manjinama nametan ukrajinski jezik.
Zelenski je u kampanju 2019. pošao s porukom da će zaustaviti konflikt na Donbasu i pozitivno se izrazio o pravu na upotrebu ruskog jezika. To je prvi put posle Majdana dovelo do masovnog izlaska birača iz ruskojezičnih oblasti na izbore, što je Zelenskom donelo prolaz u drugi krug i pobedu nad tada aktuelnim predsednikom i oligarhom Petrom Porošenkom od 70,23 odsto glasova.
Umesto mira, dogodio se rat, a Zelenski će na eventualnim izborima imati daleko manje konkurenata pošto je u novembru potvrđena zabrana 12 partija koje su proglašene za proruske.

PAD REJTINGA

Republika

Foto: Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Valerij Zalužni

Kao mogući naslednik Zelenskog na mestu predsednika viđen je, pre svih, u narodu popularni načelnik generalštaba Valerij Zalužni, ali i šef vojne obaveštajne službe Kiril Budanov. Smatra se da je rejting generala Zalužnog daleko veći nego kod Zelenskog, iako nije urađeno nijedno relevantno istraživanje javnog mnjenja.

Vrhovna rada produžava ratno stanje svaka tri meseca i Zelenski bi mogao preko nje da napravi pauzu od nekoliko dana da bi sproveo predsedničke i parlamentarne izbore. Većina analitičara smatra da Zelenski ne sme da izađe na crtu generalu Zalužnom.

Međutim, neki veruju da bi u tom slučaju državni udar bio rešenje ako Zapad poželi na vlast da dovede Zalužnog. Oni ukazuju da Zelenski zbog toga samo manevriše i da bi mogao iznenada da zakaže izbore da bi sprečio vojni puč. Naime, ukoliko bi pobedio, niko makar neko vreme ne bi mogao da mu ugrozi vlast, a iz Vrhovne rade su prošlog meseca stigle vesti da je Zelenski naredio pripremu izbora.

Pod kontrolom oligarsi i televizije

Republika

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Volodimir Zelenski

Zahvaljujući ratu, prvi put od sticanja nezavisnosti 1991. u Ukrajini su političari jači od oligarha, a predsednik samostalno kontroliše medije.
Ranije su rezultati izbora zavisili od toga kog će kandidata podržati većina tajkuna, koji su svojim favoritima stavljali na raspolaganje novac i sopstvene TV stanice. Sada su televizije praktično mobilisane i 24 sata dnevno promovišu Zelenskog i njegovu partiju, dok analitičari objašnjavaju da je Ukrajina na pragu pobede, dok će se Rusija raspasti za nekoliko meseci, posle čega će je Zapad okupirati.
Za primer oligarsima, Zelenski je zauzdao i Igora Kolomojskog, koji mu je finansirao kampanju i pomogao da dođe na vlast. Kolomojski je bio vlasnik TV kanala 1+1, na kom je prikazivana himoristička serija Zelenskog "Sluga naroda". Čak je i lični advokat Kolomojskog bio ključni savetnik u kampanji.
Sve se promenilo u aprilu 2021, kada je Kolomojski stavljen na crnu listu SAD. Oligarh je pozivao na savez Ukrajine i Rusije, od kog će Americi spasti gaće, a Zelenski se okrenuo NATO i EU i pozdravio sankcije Kolomojskom, uz napomenu da Ukrajina mora da prevaziđe sistem u kojem dominiraju oligarsi.

ZGNJEČIĆE NAS KAO BUVE

A onda se desilo hapšenje poslanika partije Zelenskog Andreja Odarčenka. Njega je pratila i snimala Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), pa je optužen za korupciju, zbog čega u Ukrajini nikoga ne hapse bez debelog razloga, a posebno ne predstavnike vlasti.

Na video-snimku SBU Odarčenko je razgovarao s direktorom državne agencije za obnovu Mustafom Najemom i još nekoliko predstavnika vlasti u Harkovu, a pritom su svi iz partije Zelenskog.

- Mustafa, ne verujem da ćemo odbraniti Harkov i zato bi bilo dobro da zauzmemo pozicije u gradu na vreme. Nas će zgnječiti kao buve. Već i Iran i Kina daju Rusiji oružje, na frontu je klanica. Rusi imaju i mobilizacionu rezervu, a kod nas se sve izduvalo - rekao im je Ondarčenko.

Raskrstio sa sovjetskim i ruskim nasleđem

Ukoliko bi Zalužni postao predsednik, to ne bi značilo promenu politike, već samo da je Zapad odlučio da je on pogodniji da vodi zemlju u ratu protiv Rusije. Sam Zalužni ima 50 godina i školovan je i vaspitan u ukrajinskim vojnim školama, što ga je preporučilo za mesto načelnika generalštaba pošto su prethodno svi oficiri koji su stasali u sovjetskoj armiji udaljeni kao nepouzdani. Na to je ukazala ruska aneksija Krima, kada se niko od generala i admirala nije suprotstavio, a neki su samo promenili kokarde. Iste 2014. vojska je odbila da napadne proruske pobunjenike u Donbasu i Lugansku, pa je taj posao poveren takozvanim nacionalnim bataljonima koje su finansirali moćni ukrajinski oligarsi.

ŠTA ĆE NAM DONBAS I KRIM

A onda je sagovornicima kazao da Zelenski hoće izbore i to što pre.

- On mora na izbore jer će ga naterati da se dogovori s Rusima, i to je dobro. Šta će nam Donjeck, Lugansk i Krim, dođavola s njima. Naravno da mi je žao, ali mora da se pregovara. Ako Zelenski ne sprovede izbore, on će biti sveden na nulu - rekao je Ondarčenko.

Zelenski je potom izjavio da nije vreme za izbore jer nacija treba da usmeri sve snage na pobedu u ratu, a poslanik Odarčenko rekao je da na snimku nije njegov glas, pa je pušten uz jemstvo od oko 400.000 evra i vratio se u Vrhovnu radu da zastupa partiju predsednika.

Porošenko iz senke vreba priliku

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Petar Porošenko

1. Petar Porošenko je prethodni predsednik za kog se računa da ja pao na nekoliko procenata podrške. Njegova stranka Evropska solidarnost redovno daje podršku generalu Zalužnom u nadi da će se preko njega rešiti Zelenskog.

2. Jurij Bojko, lider Platforme za život i mir koja je nastala iz zabranjene Opozicione platforme za život. Iskusni Bojko, koji je bio predsednik nekoliko stranaka, vicepremijer i ministar, podržava vlast u Vrhovnoj radi.

3. Igor Palica, predsednik stranke Za budućnost, koja je 2020. finansirana preko grupe Privat oligarha Igora Kolomojskog. Palica se pozitivno izražava o Zelenskom i kritikuje samo rukovodstvo njegove stranke Sluga naroda.

4. Julija Timošenko, nekada premijerka Ukrajine, i njena partija Domovina potpuno su izgubili raniji uticaj. Ponaša se lojalno prema Zelenskom, ali je ona iskusan političar koji neće propustiti nijednu šansu.

5. Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva i šef frakcije Udar u Vrhovnoj radi, poslednjih mesec dana žestoko kritikuje Zelenskog i podržava Zalužnog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading