CRNI DAN ZA IZRAEL: U akciji Hamasa stradalo 10 vojnika, najveći gubitak za izraelske odbrambene snage od početka sukoba!

Autor:

Svet

13.12.2023

23:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danijel Hagari, portparol izarelske vojske, odbacio je nagađanja da se u terorističkoj zasedi u kojoj je poginulo 10 izraelskih vojnika, dogodila zbog izostanka podrške vazdušnih snaga.

CRNI DAN ZA IZRAEL: U akciji Hamasa stradalo 10 vojnika, najveći gubitak za izraelske odbrambene snage od početka sukoba!

Foto: Mohammed Nasser \ apaimages / imago stock&people / Profimedia

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari, odbacio je u sredu spekulacije da se Hamasova smrtonosna zaseda koja je dovela do smrti 10 izraelskih vojnika u Šidžaji u Gazi dogodila zbog nedostatka vazdušne podrške, javlja “Ynet”.

Među nastradalim vojnicima i visoki oficiri

Hagari je na konferenciji za novinare rekao da su “snage uletele u zgradu da izvuku ranjene pod jakom vatrom. Vazduhoplovstvo je podržalo vojnike sa 20 aviona. Bilo je na desetine vazdušnih udara tokom tog događaja”.

On se osvrnuo i na činjenicu da su u incidentu stradali i visoki oficiri, rekavši da je njihovo prisustvo na liniji fronta “dokaz hrabrosti naših vojnika. Uvek u prvom planu, uvek prvi u napadu, uvek prvi kada je potrebno da se spasu naši vojnici”.

Hagari je dodao da “što su naše operacije šire, imamo više sukoba i, nažalost, više žrtava. Ovi susreti rezultiraju ubistvima mnogih Hamasovih terorista i doprinose značajnoj predaji, a to vidimo svakog dana u Džabaliji, Šidžaji i Kan Junisu”.

Na pitanje da li je incident mogao da se izbegne, Hagari je odgovorio: “Pucamo u Šidžaji svaki put kada znamo da postoje teroristički ciljevi. Nema promene u politici vatre - za svaku diviziju, svaku brigadu, svakog vojnika, pre ulaska svake snage u područje – vazduhoplovstvo svuda udara”.

Izraelci izvršili napad na teroriste unutar škole u Kan Junisu

Izraelska vojska je u sredu uveče izvršila ciljani napad na teroriste unutar škole u Kan Junisu, nakon što su Hamasovci koji su delovali u školi započeli borbu sa vojnicima Izarelskih odbrambeih snaga.

Tokom operacije, trupe su se sukobile sa terorističkom ćelijom koja je pucala na vojnike iz vatrenog oružja i protivtenkovskih projektilaa. Trupe su ubile teroriste tokom bitke. U rejonu škole, trupe su locirale rakete velikog dometa i podzemni borbeni kompleks, navodi se.

Pored toga, trupe IDF su usmerile udar izraelskih vazduhoplovnih snaga na kompleks i dodatne centre za posmatranje i kontrolu koji pripadaju Hamasu.

Prema “Džeruzalem postu”, među nastradalim vojnicima su pripadnici kombinovanih jedinica 53 i 51 IDF-a, uključujući i Golani i inžinjerijsko osoblje. Oni su navodno pokušavali da očiste određenu strukturu i okolna područja kada su se našli pod udarom jake pucnjave i improvizovanih eksplozivnih naprava.

Nejasno je da li je eksploziv kojim su ubijeni bačen ili aktiviran daljinski, piše Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading