DVE DRŽAVE I NIKO VIŠE NEĆE BITI UBIJEN: Predsednik rekao naglas ono što CEO SVET MISLI

Autor:

Svet

13.12.2023

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po ko zna koji put ponovljen je stav koji bi mogao da zakopa ratne sekire

DVE DRŽAVE I NIKO VIŠE NEĆE BITI UBIJEN: Predsednik rekao naglas ono što CEO SVET MISLI

Foto: Tanjug/AP

Brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva pozvao je danas međunarodnu zajednicu da radi na dvodržavnom rešenju izraelsko-palestinskog sukoba i da se više angažuje u globalnim institucijama poput Ujedinjenih nacija (UN).

- Moramo ozbiljno raspravljati o anahronizmu globalnog upravljanja i modelu koji više nije reprezentativan - rekao je Lula tokom pripremnog sastanka za samit G20 koji će biti održan u Brazilu naredne godine, prenosi Rojters.

On je pozvao na reformu multilateralnih finansijskih institucija tako da dužničke nacije budu bolje zastupljene i predložio da se potraži rešenje za međunarodne poreske mehanizme kojim bi se pomoglo razvojno finansiranje.

Govoreći o sukobu Izraela sa Hamasom u Pojasu Gaze, Lula da Silva je ponovio stari stav da takav vid rata ne vodi ničemu jer će se obe strane vrteti u krug dok se ne donese neko trajnije i valjanije rešenje. 

Kao što je recimo rešenje o dve države. Da Silva je dodao da će Palestinci uvek biti nezadovoljni dok ne budu imali svoju državu, dok će Izrael večito živeti u strahu od novih napada poput onog od 7. oktobra dok se ne reši pitanje suvereniteta Palestine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading