POSLATO HITNO UPOZORENJE, SVET STRAHUJE! Na pomolu nova PANDEMIJA, stiže veća POŠAST od korone?! Da li je i Srbija ugrožena?

Autor:

Svet

08.05.2024

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Virus je evoluirao i uznapredovao, stalno mutira

POSLATO HITNO UPOZORENJE, SVET STRAHUJE! Na pomolu nova PANDEMIJA, stiže veća POŠAST od korone?! Da li je i Srbija ugrožena?

Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je zabrinutost zbog nedavnog širenja virusa ptičjeg gripa H5N1 među nekoliko vrsta sisara, uključujući domaća goveda u SAD.

Ovo je iznenađujući razvoj za stručnjake, budući da se ranije smatralo da krave i koze nisu podložne ovoj vrsti gripa.

Širenje virusa na ljude

Zaražena je i jedna osoba u Teksasu, a američke vlasti su saopštile da se ona oporavlja.

Osoba se zarazila ptičjim gripom tokom izlaganja mlečnim proizvodima, sa 16 stada u šest država, nakon što su se zarazila od divljih ptica.

Ovo širenje virusa među sisarima povećava rizik od prenošenja na ljude, što je izazvalo dodatnu zabrinutost.

Strah od moguće pandemije

Naučnici strahuju da bi ptičji grip mogao biti uzrok budućih epidemija.

Međunarodna studija koja će biti objavljena sledeće nedelje otkriva da 57 virusologa i epidemiologa veruje da će sledeću pandemiju izazvati neki soj ptičjeg gripa.

Dugoročna istraživanja pokazuju da ovaj virus stalno evoluira i mutira, što dodatno podstiče strahovanja stručnjaka.

Uticaj na živinu i divlje ptice

Širenje ptičjeg gripa počelo je 2020. godine i dovelo je do milionskih smrti ili ubijanja živine, ali i uginuća miliona divljih ptica.

Virus se proširio i na sisare, uključujući stoku, a takvi slučajevi su primećeni u 12 američkih država, što povećava strah od mogućeg širenja na ljude.

Srbija i ptičji grip

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izjavila je da u Srbiji trenutno nema aktivnih žarišta ptičjeg gripa.

Epizootiološka situacija u odnosu na Evropu se smatra stabilnom, a u 2024. godini nije zabeležen nijedan pozitivan slučaj ptičjeg gripa.

Virus se najčešće prenosi preko divljih ptica, a zbog nepredvidivosti prenošenja virusa, rizik od širenja ptičjeg gripa ne može se precizno proceniti.

Utisak stručnjaka

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler ističe da se virus ptičjeg gripa pojavio na sisarima krajem 2022. godine na morskim sisarima u Južnoj Americi.

Ovaj tip virusa može da zarazi samo sisare koji jedu leševe drugih sisara, dok do oboljevanja ne može doći direktnim prenosom sa obolele ptice na sisara.

Takođe, virus ptičjeg gripa može zaraziti sisara ukoliko je velika količina virusa prisutna, ali nema prenošenja sa čoveka na čoveka.

Svet je suočen sa ozbiljnom pretnjom od širenja ptičjeg gripa, a stručnjaci i nadležne institucije ulažu napore kako bi se sprečilo eventualno prenošenje virusa na ljude i očuvala zdravlje životinja, piše Blic.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading