FINALE LK! CRVENO-BELA ISTORIJA U ATINI! El Kabi doneo Olimpijakosu PRVI EVROPSKI trofej na terenu NAJLJUĆEG RIVALA! Fiorentina PALA na POPRAVNOM! (VIDEO)

Autor:

Sport

29.05.2024

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

​Fudbaleri Olimpijakosa osvojili su pehar Lige konferencija, pošto su u finalu posle produžetaka savladali Fiorentinu rezultatom 1:0 (0:0, 0:0).

FINALE LK! CRVENO-BELA ISTORIJA U ATINI! El Kabi doneo Olimpijakosu PRVI EVROPSKI trofej na terenu NAJLJUĆEG RIVALA! Fiorentina PALA na POPRAVNOM! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Gol odluke postigao je El Kabi u 116. minutu, ali je njegov pogodak proveravala VAR soba, zbog mogućeg ofsajda, ali je ustanovljeno da je sve bilo čisto i slavlje je moglo da počne.

Bio jre to prvi evropski trofej za Olimpijakos i to na terenu omraženog rivala AEK-a, stadionu u kome su dočekani „na nož“, međutim, uspeli su pirejski crveno-beli da ispišu istoriju i u vitrine stave prvi evropski trofej, u najmlađem UEFA takmičenju!

 

Ni u drugom finalu zaredom u Ligi Konferencija, fudbaleri Fiorentine nisu uspeli da osvoje trofej, jer su prošle sezone izgubili od Vest Hema (1:2), a srpski reprezentativac Nikola Milenković ne da je odigrao ceo duel, već možda i najbolju utakmicu ove sezone, međutim, na kraju je pored njega El Kabi postigao gol i doneo veliku radost grčkim fanovima.

Sjajan meč viđen je na OPAP areni u Atini, gde su rivali od prvog sudijskog zvižduka krenuli da stvaraju šanse.

Republika

Foto: Tanjug/AP

El Kabi slavi gol odluke

Prvi je zapretio Olimpijakos preko Podensa, da bi „viola“ odmah uzvratila kada je Kuanme bio neprecizan pred golom domaće ekipe. Nekoliko trenutaka kasnije, srpski reprezentativac Nikola Milenković je postigao pogodak, ali je to učinio iz nedozvoljene pozicije, pa je nakon intervencije iz VAR sobe dosuđen ofsajd štopera tima iz Firence.

Imao je dva puta u kratkom vremenskom intervalu Bonaventura da se proslavi, ukazali su mu se ziceri, koje je bilo teže promašiti, ali je Colakis u oba slučaja izašao kao pobednik.

Pažnju do odlaska na poluvreme zavredela je i prilika Podensa (25.), čiji je udarac glavom ukrotio golman Teraćano, pa su mreže mirovale posle uvodnih 45 minuta.

Foto: Tanjug/AP

Slavlje igrača Olimpijakosa

Fiorentina je u nastavku bila bliža vođstvu, zbog kolosalnih šansi Nikole Milenkovića i rezerviste Nzole. Srpski reprezentativac je udarcem glavom nakon kornera, međutim, bio je neprecizan i lopta je završila kraj stative. Odmah potom, pokušaj Kuamea nije obećavao, ali je „bubamara“ od zemlje odskočila i iznenadila Colakisa, koji je morao da interveniše u korner, posle kojeg se domaćin odbranio.

Olimpijakos se uglavnom branio, pa je do prve najbolje prilike u drugom poluvremenu došao preko Ibore 10 minuta pre kraja meča. Španski vezista je trzajem glavom dobro tukao, ali je lopta otišla pored dalje stative.

Pošto su mreže mirovale, ušlo se u produžetke, gde je najbolju priliku za grčki tim propustio Stevan Jovetić, čiji je šut odbranio Teraćano u 96. minutu. Samo 120 sekundi kasnije, tražili su domaći penal, smatrajući da je jedan igrač „viole“ zahvatio loptu rukom, ali se VAR soba nije oglasila i meč je nastavljen.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Pirejci su osvojili prvi evropski trofej

I konačno, „eksplozija“ oduševljena u 116. minutu, El Kabi je iskoristio ubačenu loptu pored Milenkovića i Kvarte, smestivši je u mrežu za 1:0 i erupciju oduševljenja na tribinama. Istorija je ispisana u Atini, na stadionu AEK-a, ali crveno-belom bojom.

OLIMPIJAKOSFIORENTINA 1:0 (0:0, 0:0)

STADION: OPAP arena. STRELAC: El Kabi 116.

SUDIJA: Artur Soareš Diaš. POMOĆNICI: Paulo Soareš i Pedro Ribeiro (svi iz Porutgala). ŽUTI KARTONI: Podens, Jovetić (Olimpijakos) - Kvarta, Kuame, Baragi (Fiorentina).

OLIMPIJAKOS: Colakis - Rodinei, Recos, Karmo, Ortega (od 91. Kvini) - Eze, Ibora - Podens, Šikinjo (od 74. Orta), Fortunis (od 71. Jovetić) - El Kabi.

FIORENTINA:Teraćano - Dodo, Milenković, Kvarta, Biragi (od 105. Ranijeri) - Artur (do 71. Dankan), Mandragora - Gonzalez, Bonaventura (od 83. Barak), Kuame (od 83. Ikone) - Beloti (od 59. Nzola).

TOK MEČA

PRODUŽECI

DRUGI PRODUŽETAK

Kraj utakmice! Olimpijakos je osvojio prvi trofej u istoriji!

120. minut - GOOOOOOOOOOOOOL!!!! Priznat je gol El Kabija, Olimpijakos je pred osvajanjem istorijskog trofeja!

116. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOOL!!!! "Gori" Atinaaaaa, Olimpijakos vodi golom El Kabija, savladan je Teraćano, ali će se proveriti u VAR sobi ovaj detalj!

110. minut - Ikoneeeeee! Mogao je rezervista Fiorentine da postane junak utakmice, lopta je išla u okvir gola, ali nije bila dovoljno jaka i precizna, pa je Colakis uspešno odbranio!

106. minut - Počeo je drugi produžetak!

PRVI PRODUŽETAK

105. minut - Završen je prvi produžetak, ista meta isto odstojanje. 

98. minut - Žuti karton za Baragija, posle neopreznog starta.

96. minut - VELIKA PRILIKA ZA STEVANA JOVETIĆA! Bio je u prodoru kapiten crnogorske reprezentacije, kao Podens na početku meča, preslikana akcija, i šutirao, a Teraćano sjajno intervenisao i jednom rukom odbranio šut bivšeg igrača Partizana!

Foto: Tanjug/AP

Jovetić je promašio fenomenalnu šansu posle ovog šuta

94. minut - Tražili su igrači Olimpijakosa penal, posle igranja rukom u šesnaestercu, ali se sudija Diaš nije oglasio. Žuti karton je zbog prigovora dobio Jovetić.

91. minut - Krenuo je prvi produžetak!

Promena pred početak prvog nastavka. Ortega je ustupio svoje mesto Kviniju.

DRUGO POLUVREME

Kraj. Igraće se produžeci u Atini!

 

 

90. minut - Igraće se još sedam minuta u sudijskoj nadoknadi vremena, pokazao je četvrti sudija.

85. minut - Dobar novi centaršut Orte iz "slobodnjaka", išla je lopta ka golu Teraćana, pa je ponovo nekoliko metara završila pokraj stative.

83. minut - Dvostruka promena u Fiorentini, Kuame je ustupio mesto Ikoneu, dok je Barak zamenio Bonaventuru.

80. minut - IBORA! Najbolja šansa za Olimpijakos u drugom poluvremenu, šutirao je Španac glavom posle centaršuta, ali je lopta zamalo završila pored gola!

79. minut - Požuteo je i Kuame.

Foto: Tanjug/AP

Stevan Jovetić

74. minut - Dankan ulazi umesto Artura kod Italijana. U timu Olija, Orta menja Šikinja.

71. minut - Na teren će bivši fudbaler Partizana i Fiorentine, Stevan Jovetić, umesto kapitena Fortunisa. Sada će igrati protiv bivšeg kluba.

69. minut - Nova sjajna prilika za italijane! Nzola je poslao loptu ka Kuameu, koji je tukao iz prve, Colakis je morao paradom da intervencijom izbaci u korner, posle koga se Olimpijakos odbranio.

65. minut - Kakva šansa za Nikolu Milenkovića, nadskočio je Karma i dobro šutirao glavom, ali pored gola. Nije imao sreće reprezentativac Srbije, "viola" sve opasnija". 

Foto: Tanjug/AP

Nikola Milenković

59. minut - Prva izmena na meču, u Fiorentini, za Belotija je meč završen, zamenio ga je Nzola.

53. minut - Podens je bio u prodoru i centrira, odbrana Fiorentine je intervenisala u korner. Isti je izveo Šikinjo, a Teraćano lako pokupio njegov ubačaj.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Podens u prodoru pored Artura

52. minut - Recos se povredio kod Olimpijakosa, ukazuje mu se pomoć, ali izgleda da će nastaviti susret.

49. minut - Nema izmena u oba sastava, ekipe nastavljaju sa istom jedanaestoricom koja je i počela utakmicu.

46. minut - Krenulo je drugo poluvreme na OPAP areni.

PRVO POLUVREME

Kraj prvog poluvremena, nema golova.

45. minut - Ozbiljan sukob na tribini gde su navijači "viole", među njih ušetale su pristalice Olimpijakosa i izazvale incidente!

42. minut - Žuti karton za Kvartu iz Fiorentine.

40. minut - Olimpijakos preti: El Kabi je bio u šesnaestercu, krenuo na nogu visoko podignutom nogom i kolenom u stomak pogodio Teraćana, koji je ostao da leži na zemlji. Pridigao se golman Fiorentine i nastaviće meč.

36. minut - Splasnuo je tempo u ovim trenucima, nema velikih uzbuđenja, vodi se borba na sredini terena.

29. minut - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Podens iz Olimpijakosa.

25. minut - Sada je Oli imao zicer, jer je posle centaršuta Šikinja iz kornera, Podens zahvatio loptu glavom, Teraćano je sjajno intervenisao.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bonaventura je stigao pre do lopte od Ibore

21. minut - AUUUUUUUU, KAKVA DVA ZICERA ZA FIORENTINU! Tačnije za Bonaventuru, koji se našao u sjajnim pozicijama, najpre neometan, šutirao je kroz noge jednom igraču Olija, ali pravo u ruke Colakisa, koji je odlično intervenisao! Već u sledećem napadu istrčao je iskosa i izbio pred golmana grčkog tima koji je na vreme izašao i pročitao fudbalera "viole"!

14. minut - Biragi je uputio centaršut iz slobodnog udarca, ali veoma loše i lopta je otišla preko gola.

8. minut - Jeste, ipak je reprezentativac Srbije bio u nedozvoljenoj poziciji prilikom postizanja gola, ostaje 0:0.

 

 

8. minut - GOOOOOOOL!!! NIKOLA MILENKOVIĆ JE STRELAC!!!! Sačekajte, izgleda da je bio ofsajd, VAR će proveriti!!!

 

 

5. minut - Uzvraća Fiorentina preko Kuanmea, koji je na petercu promašio loptu, istu je prihvatio Beloti i šutirao, ali slabo za napadača takvog kalibra.

4. minut - Kakva šansa za Olimpijakos da dođe do vođstva! Podens je bio u prodoru i šutirao, a Teraćano kranjim naporom izbio loptu u korner. Mogli su crveno-beli sjajno da otvore susret.

1. minut - Susret je počeo!

Republika

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Olimpijakosa pre početka meča

PRE UTAKMICE

20.49 - Uskoro počinje veliko finale!

Republika

Foto: Tanjug/AP

Igrači Fiorentine

20.40 - Nikada u istoriji finala evropskih takmičenja, nijedan klub nije imao kraće putovanje, nego Olimpijakos protiv Fiorentine. Međutim, odlazak u neprijateljski nastrojeni deo Atine nije baš oduševio pristalice pirejskih crveno-belih koji su već naišli na naprijatnosti u prestonici Grčke.

 

20.25 - Pre susreta na ulicama Atine viđeni su incidenti, gde je jedan navijač nožem krenuo ka pristalicama Olimpijakosa, ali je policija pravovremeno reagovala i sprečila nemile događaje.

Foto: Tanjug/AP

 

20.13 - Šansu sa klupe Olimpijakosa čekaju: Pačalakis (G), Papadudis (G), Orta, El Arabi, Aleksandropulos, Masuras, Karvaljo, Jovetić, Ričards, Apostopulos, Entoj.

20.12 - Izašli su sastavi za večerašnji meč, a Nikola Milenković je u startnoj postavi Fiorentine. Na klupi Italijana su: Kristensen (G), Lopes, Beltran, Ikone, Ranijeri, Enzola, Infantino, Faraoni, DAnkan, Kajode, Parizi, Barak.

UVOD

Fudbaleri Fiorentine i Olimpijakosa sastaju se u finalu Lige konferencija, najmlađeg UEFA takmičenja.

Biće to prvi međusobni susret na evropskoj sceni ovih rivala, koji priželjkuju da trofejom stave tačku na tekuću sezonu.

Tim iz Firence ima priliku za popravni, pošto je u prethodnom ciklusu istog takmičenja stigla takođe do finala, gde je zaustavljena od Vest Hema rezultatom 2:1. "Čekićarima" je tada pripao trofej, pa se sada nadaju da mogu da podignu prestižni pehar.

 

 

Olimpijakos je do finala stigao superiorno, eliminisavši favorizovanu Aston Vilu u dvomeču ukupnim rezultatom 6:2. S druge strane, italijanski tim je u dve utakmice bio bolji od belgijskog Klub Briža sa 4:3 (3:2, 1:1) i došao u priliku da se u svojoj domovini bori za prvu međunarodnu titulu.

Klub iz Pireja u bogatoj klupskoj istoriji nije osvajao trofej na evropskoj sceni, ali "viola" može da se pohvali osvojenim Kupom pobednika kupova iz sada već davne 1961. godine.

Italijanska ekipa, za koju igra srpski reprezentativac Nikola Milenković, još nije osetila gorčinu poraza, pa se u ovom timu nadaju da će tako ostati i posle večerašnjeg finala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading