BLIŽI SE KINESKI "DAN D": Peking se sprema za invaziju, ali muči muku sa jednim problemom

Autor:

Svet

29.05.2024

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije i obećala je da će ostrvo staviti pod svoju kontrolu.

BLIŽI SE KINESKI "DAN D": Peking se sprema za invaziju, ali muči muku sa jednim problemom

Foto: twitter.com/Jaehaerys Brunestud ‏

Kina priprema armadu trajekata i civilnih brodova za invaziju na Tajvan, dok Peking pojačava svoju kampanju pritiska na tu ostrvsku državu, piše britanski Telegraf.

Narodnooslobodilačkoj vojsci nedostaje amfibijski desant čamaca potreban za invaziju poput iskrcavanja na Dan D, ali bi taj nedostatak mogla nadoknaditi civilnim plovilima, uključujući desetine džinovskih trajekata od kojih svaki može da nosi stotine oklopnih vozila.

- Amfibijski desant pod vatrom jedan je od najtežih vojnih manevara - rekao je Rej Pauel, direktor Si lajta, projekta Univerziteta Stenford fokusiranog na aktivnosti sive zone u Južnom kineskom moru.

Civilni trajekti su loš izbor za takvu misiju, ali bi mogli da se koriste za masovni transport trupa preko Tajvanskog moreuza nakon što je obalna odbrana uništena ili za probijanje vojnih položaja Tajvana u velikoj masi, piše Telegraf.

Peking je u četvrtak započeo dvodnevne vojne vežbe u vodama oko Tajvana za koje je rekao da su "kažnjavanje separatističkih akata" nakon nedavnog vatrenog inauguracionog govora Laj Čing Tea, koji je položio zakletvu kao predsednik Tajvana na četvorogodišnji mandat.

Foto: Printscreen/Twitter/EMSC

Tajvan

To je bila treća serija vežbi oko Tajvana u poslednje dve godine.

- Pozivamo Kinu da bude uzdržana i prestane da podriva mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza i šire - saopštilo je tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije i obećala je da će ostrvo staviti pod svoju kontrolu, verovatno silom, a američke obaveštajne agencije veruju da je Si Đinping naredio kineskoj vojsci da bude spremna da zauzme ostrvo do 2027. godine.

Tajvanska vojska je znatno manja od kineske, ali je zaštićena planinskim terenom i opasnim Tajvanskim moreuzom širokim 300 kilometara. Kineska mornarica već ima najveću flotu na svetu i izgradila je desetine brodova dvostruke namene sposobnih za rad u miru i ratu.

Pre jedne decenije, Peking je izdao tehničke smernice za brodograditelje kako bi mnoge civilne brodove učinili pogodnim za vojnu upotrebu i veruje se da je integrisao trajekte, tankere i kontejnerske brodove u komandnu strukturu vojske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading