PODIGNUT SPOMENIK JEVGENIJU PRIGOŽINU: Majka šefa Vagner grupe kategorički insistirala na jednoj stvari (VIDEO)

Autor:

Svet

29.05.2024

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Avion Jevgenija Prigožina srušio se 23. avgusta 2023. godine u Tverskoj oblasti.

PODIGNUT SPOMENIK JEVGENIJU PRIGOŽINU: Majka šefa Vagner grupe kategorički insistirala na jednoj stvari (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen

U Sankt Peterburgu, na groblju Porohovskoe, 29. maja, podignut je spomenik na grobu osnivača Vagner grupe, Jevgenija Prigožina.

Spomenik uključuje granitni obelisk sa imenom osnivača Vagnera, datumom rođenja i smrti, kao i simbolima privatne vojne kompanije. Ispred kamena je bronzana skulptura Prigožina u punoj veličini sa tri zvezde "Heroja Rusije" na grudima.

Prigožinu su dodeljene zvezde "Heroja Rusije", kao i samoproglašenih LNR i DNR.

Autor kompozicije, Jaroslav Barkov, rekao je da Prigožinova majka "kategorički nije želela imidž vojnog čoveka" i insistirala je na imidžu ruskog državljanina, patriote, čije "duša i srce bole za Rusijom"

Spomenik na levoj ruci nema domali prst, kao što ga nije imao Prigožin.

Postavljanje spomen-obeležja na Prigožinovom grobu tempirano je na 1. jun, rođendan osnivača Vagnera.

Avion Jevgenija Prigožina srušio se 23. avgusta 2023. godine u Tverskoj oblasti. Prigožin je sahranjen 29. avgusta u Sankt Peterburgu, mesto sahrane držano je u tajnosti do poslednjeg trenutka.

Ruske vlasti još nisu zvanično navele razloge pada Prigožinovog aviona. Prema nezvaničnim verzijama, poslovni mlaznjak je mogao biti oboren projektilom ili je eksplodirala bomba u njemu.

Ruski predsednik, Vladimir Putin, rekao je u oktobru, pozivajući se na Istražni komitet Ruske Federacije, da su stručnjaci pronašli delove ručnih bombi u telima poginulih u padu aviona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading