PREĐENA JE GRANICA, SADA VIŠE POVRATKA NEMA: Huti dobili u ruke balističku raketu! Treba li reći šta mogu da urade s njom?

Autor:

Svet

29.05.2024

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Huti su i do sada pretili svima koji se zamere njima ili Palestincima. Sada su spremni i za odgovor

PREĐENA JE GRANICA, SADA VIŠE POVRATKA NEMA: Huti dobili u ruke balističku raketu! Treba li reći šta mogu da urade s njom?

Foto: Tanjug/AP

Iranska novinska agencija Tasnim javila je danas da je Iran predao balističku raketu "Ghadr" proiranskoj militantnoj grupi Huti iz Jemena.

"Iranska balistička raketa za pomorsko lansiranje, nazvana Gard, sada je dostupna jemenskim borcima", piše Tasnim, agencija za koju se veruje da je povezana sa Iranskom revolucionarnom gardom, prenosi Rojters. Agencija dodaje da je ta raketa sposobna da bude ozbiljan izazov interesima SAD i "njihovom glavnom savezniku u regionu, cionističkom režimu".

Vođa jemenske pobunjeničke grupe Huta, Abdulmalik al-Huti, izneo je nove pretnje u govoru koji je prenosila televizija.

On je najavio da će pripadnici te grupe gađati svaki brod, bez obzira na kompaniju koja ga koristi ili pod čijom zastavom plovi, ukoliko bude išao ka izraelskim lukama, u bilo kojoj oblasti do koje budu mogli da dosegnu.

Ovi napadi, kako je naglasio, neće biti ograničeni samo na region Crvenog mora, što dodatno povećava tenzije u tom području.

Pobunjenička grupa Huti, koja kontroliše najnaseljenije delove Jemena i povezana je sa Iranom, već mesecima organizuje napade na brodove u Crvenom moru.

Njihovi napadi se smatraju znakom solidarnosti sa Palestincima koji se suočavaju sa Izraelom u Pojasu Gaze.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading