SVET OKREĆE IZRAELU LEĐA: Ova država opozvala ambasadora iz Tel Aviva

Autor:

Svet

29.05.2024

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lula je istakao da se zalaže za stvaranje slobodne i suverene palestinske države.

SVET OKREĆE IZRAELU LEĐA: Ova država opozvala ambasadora iz Tel Aviva

Foto: Tanjug/AP

Brazil je opozvao svog ambasadora iz Izraela i neće odmah imenovati zamenu, rekao je neimenovani diplomatski izvor, podižući tenzije između dve zemlje zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Frederiko Mejer je prvobitno bio pozvan na konsultacije sa svojom vladom nakon što su Brazil i Izrael u februaru razmenili oštre izjave o sukobu.

- Nije bilo uslova da se vrati u Izrael - rekao je izvor.

Podsetimo, predsednik Brazila, Luiz Inacio Lula da Silva, ponovio je u februaru svoju izjavu da Izrael vrši genocid u Pojasu Gaze.

Lula da Silva je uporedio izraelsko delovanje sa Holokaustom, što je dovelo do žestoke reakcije sa izraelske strane.

Ni tada se Lula nije pokolebao, već je još jednom javno rekao šta misli o postupcima Izraela.

- Kao što sam rekao kad sam bio u zatvoru da neću prihvatiti nagodbu da izađem iz zatvora i da svoju slobodu neću menjati za svoje dostojanstvo, kažem da neću svoje dostojanstvo menjati za laž - napisao je Silva na platformi X.

Lula je istakao da se zalaže za stvaranje slobodne i suverene palestinske države.

- Neka ova palestinska država živi u skladu s državom Izrael. Ono što izraelska vlada radi nije rat, to je genocid. Deca i žene se ubijaju. Ne pokušavajte tumačiti intervju koji sam dao. Pročitajte intervju i prestanite me osuđivati ​​na temelju govora premijera Izraela - poručio je oštro brazilski predsednik.

Kao odgovor na Luline izjave, Izrael ga je proglasio personom non grata, pozvao brazilskog ambasadora i zatražio izvinjenje.

Lula je indirektno preko posrednika poručio da ga ni najmanje ne interesuje da li je sada dobrodošao u Izrael ili ne, jer će se, kako je rekao, uvek zalagati za istinu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading