VLADA IZDALA DRAMATIČNO UPOZORENJE: Otkrivene smrtonosne hemikalije, deca i kućni ljubimci ovo NE SMEJU DA PROGUTAJU!

Autor:

Svet

13.12.2023

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandska vlada je pozvala građane da spreče decu i kućne ljubimce da gutaju penu na obali mora, nakon što je jedno istraživanje otkrilo prisustvo koncentrisanih "večnih hemikalija" u njoj.

VLADA IZDALA DRAMATIČNO UPOZORENJE: Otkrivene smrtonosne hemikalije, deca i kućni ljubimci ovo NE SMEJU DA PROGUTAJU!

Foto: Republika.rs

Istraživanje sprovedeno na peni na belgijskoj obali pokazalo je visoku koncentraciju per- i polifluoroalkil supstanci (PFAS), koje obuhvataju preko 4700 hemikalija. Ove supstance se široko koriste zbog svojih svojstava odbijanja vode, ali ih je izazovno eliminisati.

Holandski Nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu (RIVM) sproveo je slična merenja duž obale Zeelanda na severu i jugu Holandije u aprilu i avgustu. Rezultati su pokazali prisustvo spornih supstanci u morskoj peni na popularnim letovalištima poput Egmonda, Katwijka, Ševingena, Texela i Zandvorta. Srećom, nivoi nisu bili "veoma visoki", za razliku od uzorka sa belgijskog letovališta Knokkea, kako je otkriveno od strane Flamanskog instituta za tehnološka istraživanja.

Sintetičke hemikalije PFAS su povezane sa toksičnim efektima na ljudski imuni sistem, određene vrste kancera, problema sa plodnošću i rizicima za divlje životinje. Saveti uključuju tuširanje posle plivanja, pranje ruku pre jela i sprečavanje dece i kućnih ljubimaca da gutaju morsku penu. Ministar za upravljanje vodama Mark Harbers je naglasio da dodatne mere u vezi sa plivanjem u moru nisu potrebne, jer su nivoi PFAS-a u vodi "mnogo niži". Međutim, puni uticaji hemikalija u peni na zdravlje plivača, surfera ili šetača na plaži još uvek nisu jasni zbog nedostatka sveobuhvatnih podataka.

PFAS se često koriste u raznim proizvodima, od vodootporne odeće i kozmetike do vatrogasnih pena i kutija za picu. Dok su neke PFAS supstance zabranjene, postoji zabrinutost zbog njihovog prisustva u životnoj sredini, jer ugljenik-fluorinski veze koje čine ove hemikalije tako korisnim odolevaju raspada, što im donosi etiketu "večnih hemikalija". Evropska unija razmatra uvođenje značajnih restrikcija na PFAS, prenosi Jutarnji list.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading