BRITANSKI SPECIJALCI UBIJALI BEZ MILOSTI: Skandal trese London, RATNE ZLOČINE prikrivao jedan od najviših generala!

Autor:

Svet

16.11.2023

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najviših britanskih generala, Gvin Dženkins, upozoren je 2011. godine na tvrdnje vojnika SAS-a da su pogubili zatvorenike sa lisicama na rukama u Avganistanu.

BRITANSKI SPECIJALCI UBIJALI BEZ MILOSTI: Skandal trese London, RATNE ZLOČINE prikrivao jedan od najviših generala!

Foto: Tanjug/AP

British soldiers

Prema izveštajima, umesto da prosledi dokaze vojnoj policiji, general Dženkins je stavio izveštaje u poverljivi dosije i zaključao ih u sef. Ovo neprosleđivanje dokaza vojnoj policiji ranije je otkriveno na sudu, ali je Ministarstvo odbrane sakrilo identitete uključenih oficira.

Navodi o vansudskim ubistvima od strane britanskih specijalnih snaga u Avganistanu trenutno su predmet javne istrage na Kraljevskom sudu. Prošle godine, Panorama je otkrila da je jedna eskadrila SAS-a ubila 54 osobe pod sumnjivim okolnostima u jednoj šestomesečnoj turneji koja je završena u maju 2011. godine.

Prema britanskom zakonu, komandanti su zakonski obavezni da obaveste vojnu policiju ako su upoznati sa bilo kojim dokazom da je možda počinjen ratni zločin. Međutim, dosije sa svedočenjem ostao je zaključan u sefu četiri godine, poznat samo nekolicini oficira, dok je general Dženkins napredovao kroz redove oružanih snaga.

U martu 2011, general Dženkins je bio komandant Specijalne službe za čamce (SBS), pomorskog ekvivalenta SAS-a, što ga čini jednim od najviših oficira u specijalnim snagama Ujedinjenog Kraljevstva. Tog meseca, oficir pod njegovom komandom prijavio je razgovor u kojem mu je pripadnik SAS-a navodno priznao da su jedinice elitnog vojnog puka nezakonito ubijale nenaoružane ljude i zatočenike tokom agresivnih, brzih noćnih prepada.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading