OMILJENO ORUŽJE AMERIČKIH MASOVNIH UBICA: Evo zašto su najstrašniji zločini u SAD počinjeni automatskom puškom AR-15

Autor:

Svet

26.10.2023

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Puška AR-15 je poluautomatska puška koja je odavno postala popularna u SAD ali je takođe upotrebljena u najtragičnijim slučajevima masovnih pucnjava u SAD, uključujući najnoviji incident u Luistonu.

OMILJENO ORUŽJE AMERIČKIH MASOVNIH UBICA: Evo zašto su najstrašniji zločini u SAD počinjeni automatskom puškom AR-15

Foto: Tanjug/AP/Derek Davis/Portland Press Herald via AP

Puška AR-15 je poluautomatska puška laka za korišćenje i ima blag trzaj, što olakšava ciljanje. Međutim, ova puška je takođe bila upotrebljena u nekoliko masovnih pucnjava, uključujući najnoviji incident u Luistonu, Mejn.

 

U tom incidentu, naoružani napadač je koristio AR-15 da napadne žrtve u baru i roštiljnici, kuglani i izazvao pokolj. Najmanje 22 osobe su poginule, a između 50 i 60 je povređeno. Policija u Luistonu trenutno traga za napadačem.

 

Kraća od bejzbol palice i lakša od kugle za kuglanje, puška AR-15 je omiljena poluautomatska puška Amerike. Vrlo je pristupačna, iz nje je lako pucati,a njeni blagi trzaji olakšavaju ciljanje.  Takođe, ovu pušku čine smrtonosnom i meci velike brzine, koji žrtve bukvalno raznose. Ovi projektili posle ispaljivanja putuju tri puta većom brzinom od onih iz pištolja. A kada meci udare u telo,stvaraju udarni talas koji prodire kroz vitalne organe i razbija kosti. Udar ostavlja zjapeću izlaznu ranu, ponekad vrlo veliku, i obilno krvarenje.Takva povreda je skoro uvek fatalna ako se ne leči odmah. Jedan metak iz AR-15 je dovoljan da raznese lobanju.

Jedan dečiji hirurg traumatičar je naveo da dete ili odrasla osoba mogu iskrvariti do smrti za samo pet minuta, jer ovo „vatreno oružje velike brzine može stvoriti ogromnu rupu u telu“.

To su razlozi što je takođe čine apsolutnom mašinom za ubijanje i redovnom temom u sumornoj masovnoj epidemiji masovnih pucnjava u Americi  - uključujući  najnoviji masakr u Luistonu, Mejn.

 

Prema analizi Vašington posta, pre početka 2023. deset od 17 najsmrtonosnijih masovnih pucnjava u SAD od 2012. bilo je počinjeno sa AR-15, a u tim zločinma je ubijeno oko 100 osoba. Iskusna osoba naoružana običnim modelom AR-15 može da ispali 45 do 100 metaka u minuti. Prilagođeni model sa magacinom za municiju velikog kapaciteta može da ispali preko 100 metaka pre nego što korisnik bude primoran da ponovo napuni

 

Iako je AR-15 bila upotrebljena u velikom broju masovnih pucnjava, entuzijaste za oružje smatraju da to nije dovoljan razlog za potpunu zabranu ovog oružja. Nacionalna fondacija za streljaštvo, trgovinska grupa za industriju vatrenog oružja, naziva AR-15 "sportskom puškom". 

AR-15 je razvijena od strane kompanije Armalit u Sjedinjenim Američkim Državama. Originalni dizajn je bio delo Judžina Stonara, a puška je bila predstavljena 1956. godine.

AR-15 je postala izuzetno popularna u SAD, kako za lov, tako i za sportsko streljanje. Mnoge druge kompanije su počele da proizvode svoje verzije AR-15, koristeći isti osnovni dizajn.

 

Protivnici korišćenja ovog oružja tvrde da civili nemaju potrebu za puškom oružjem koje je prvo dizajnirana za bojno polje.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading