"UPOZORAVAM VAS!" Oštra poruka Micotakisa vlastima u Skoplju

Autor:

Svet

18.05.2024

14:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoplje i Atina potpisali su 2018. godine Prespanski sporazum o promeni imena iz Makedonija u Severna Makedonija.

"UPOZORAVAM VAS!" Oštra poruka Micotakisa vlastima u Skoplju

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Premijer Grčke, Kirijakos Micotakis, uputio je upozorenje vladajućoj makedonskoj partiji VMRO-DPMNE da prestane sa provokacijama i da u potpunosti poštuje Prespanski sporazum koji predviđa naziv države "Severna Makedonija". 

- Želim da pošaljem poruku upozorenja novoj vladi, da poštuje centralnu odredbu Prespanskog sporazuma, da koristi naziv Severna Makedonija, inače će stvoriti problem, ne u odnosima Grčke i Severne Makedonije, već i Evrope i Severne Makedonije - rekao je on u intervjuu za grčki javni servis ERT.

On je podsetio na osuđujuće izjave koju su predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, i predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, uputili novoizabranoj predsednici Severne Makedonije, Gordani Siljanovskoj-Davkovoj, zato što nije upotrebila ustavni naziv zemlje Severna Makedonija tokom ceremonije polaganja zakletve.

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Gordana Siljanovska Davkova

- Bilo je osuda i predsednice Komisije i predsednika Saveta i Sjedinjenih Američkih Država. Tako da će, verujem, biti izvršen sveukupni pritisak na rukovodstvo Severne Makedonije... Apsolutno ćemo jasno staviti do znanja da se nikakav napredak na ovom putu, dugom putu Skoplja ka Evropi, ne može postići bez apsolutnog poštovanja Prespanskog sporazuma o pitanju imena - upozorio je Micotakis. 

Skoplje i Atina potpisali su 2018. godine Prespanski sporazum o promeni imena iz Makedonija u Severna Makedonija, čime je završen dugogodišnji spor i otvoren put Makedoniji da se integriše u EU. 

Sporazum je potpisao bivši premijer, Zoran Zaev, a naredna Vlada, Dimitara Kovačevskog, ispoštovala je odredbe sporazuma.  

Sporazumu s Grčkom protivi se VMRO DPMNE, koja je na predsedničkim i parlamentarnim izborima 24. aprila i 8. maja odnela ubedljivu pobedu, dok su njeni čelnici u više navrata izjavljivali da će u internoj i međunarodnoj komunikaciji koristiti stari naziv države.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Milica

18.05.2024 14:59

A mislili su, ako podrže rezoluciju Srebrenici, da će ih svi zavoleti!

Dr Miggyy

19.05.2024 12:46

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА БЕЗ „МАСКЕ“! Грчки премијер Киријак Мицотакис буни се што председница Републике Македоније Гордана Силјановска Давкова изоставила реч Северна. Госпођа је у праву, а грк можда и не зна, Македонија након Другог балканског рата 1913. године је подељена на три дела и окупирана од три окупатора, Грци су присвојили тада такозвану Егејску Македонију, која је окупирана и дан данас. Поручујем председници РМ да истраје, пре свега из патриотских побуда и испуњава жељу свога македонског народа. Са срећом, а грк нека се рита и шутира, колико му је воља!