"NE VERUJEMO U TO" Zelenski odbio predlog Emanuela Makrona

Autor:

Svet

18.05.2024

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makron je kazao da želi učiniti sve da za vreme Olimpijskih igara u celom svetu vlada olimpijsko primirje.

"NE VERUJEMO U TO" Zelenski odbio predlog Emanuela Makrona

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik, Volodmir Zelenski, kazao je u petak u intervjuu za agenciju France presse, da odbacuje ideju o primirju u ratu s Rusijom za vreme Olimpijskih igara u Parizu za čime je izrazio želju francuski predsednik, Emanuel Makron.

- Rekao sam: "Emanuele, ne verujemo u to. Zamislimo na trenutak da postoji primirje. Pre svega, ne verujemo Putinu. Drugo, on neće povući svoje trupe. Treće, reci mi, Emanuel, ko garantuje da Rusija neće iskoristiti ovo da dovede svoje trupe na našu teritoriju." Nismo protiv primirja, nismo protiv kraja rata. Ali želimo pravedan kraj ovog rata. Mi smo protiv primirja koje bi išlo na ruku neprijatelju - ispričao je Zelenski.

Nekoliko sati ranije, ruski predsednik koji je otputovao u Kinu implicirao je da se protivi olimpijskom primirju, jer je njegovoj zemlji zabranjen pristup Olimpijskim igrama zbog invazije na Ukrajinu.

Makron je kazao da želi učiniti sve da za vreme Olimpijskih igara u celom svetu vlada olimpijsko primirje. Rekao je da mu je predsjednik Si Đinping dao podršku početkom maja.

Si i Putin, koji su se u četvrtak sastali u Pekingu, nisu koliko se zna razgovarali o toj temi.

U intervjuu AFP-u Zelenski je takođe kazao da Rusija nema sredstava da pokrene novi veliki napad na Kijev.

- Nemaju snage za veliku ofanzivu na glavni grad kao što su učinili na početku invazije - rekao je Zelenski, koji smatra da su Donbas na istoku i Harkov na severoistoku glavni ciljevi Kremlja.

Ukrajinski predsednik je naglasio i da njegova zemlja ima samo četvrtinu PVO sistema za odbranu koji su joj potrebni i treba još 120 do 130 borbenih aviona F-16 kako bi preotela Rusiji dominaciju u vazduhu.

Kazao je, takođe, kako bi želeo da i Kina na neki način učestvuje na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju Švicarska organizuje u junu, bez Rusije.

- Želeo bih videti Kinu uključenu u mirovni samit. Globalni igrači poput Kine imaju uticaj na Rusiju. I što više takvih zemalja imamo na svojoj strani, na strani okončanja rata, rekao bih, to će više Rusija morati računati s tim - zaključio je Zelenski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading