STRAHOTA!? Hamas obučava decu za rat!? Procurele jezive slike iz palestinskog vojnog kampa, neki mališani jedva da imaju deset godina! (FOTO)

Autor:

Svet

21.10.2023

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Regrutovanje i korišćenje dece mlađe od 15 godina kao vojnika zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom, a Međunarodni krivični sud je to definisao kao ratni zločin.

STRAHOTA!? Hamas obučava decu za rat!? Procurele jezive slike iz palestinskog vojnog kampa, neki mališani jedva da imaju deset godina! (FOTO)

Foto: Twitter/printscreen/@TbaFun

Više od nedelju dana nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael, postoje izveštaji da ta teroristička grupa obučava decu za rat, piše Nevs.com.au.

Snimci sa kamera pričvršćenih za vojne uniforme, koji su objavljeni na izraelskom Telegram kanalu South First Responders (SFR), prikazuju decu osnovnoškolskog uzrasta obučenu u uniforme koja se obučavaju u vojnim kampovima.

 

 

SFR kaže da je snimak "dokaz kliničke indoktrinacije palestinske dece u onome što izgleda kao vojni kamp”.

- Materijal snimljen GoPro i drugim kamerama pokazuje kako teroristička grupa priprema i motiviše dečake da izvršavaju zadatke protiv civila - dodaju oni.

Republika

Foto: Twitter/printscreen/@TbaFun

Deca snimljena u vojnom kampu Hamasa

 

Snimci su pronađeni na kamerama uzetim sa tela ubijenih militanata, ali je ipak važno naglasiti da ni tvrdnje Izraela ni Hamasa nisu uvek potpuno verodostojne.

Na jednoj slici grupa dečaka različitog uzrasta sedi na zemlji obučeni u vojne uniforme i drže oružje, dok ispred njih stoji grupa odraslih obučenih u crno.

Na drugoj slici, dečak u maskirnoj uniformi drži dva pištolja u rukama, dok muškarac iza njega popravlja pokrivalo za glavu.

SFR je takođe objavio snimak Hamasovih militanata koji idu od vrata do vrata tražeći ljude i ubijajući ih.

"Ovo nije iznenađenje"

Republika

Foto: Twitter/printscreen/@TbaFun

Deca snimljena u vojnom kampu Hamasa

 

Holi Kalen, vanredni profesor prava na Univerzitetu Zapadne Australije, rekla je da nije iznenađenje da Hamas obučava decu za rat.

- Učešće dece u Intifadi (Palestinskom ustanku), uglavnom kada bacaju kamenje, uobičajen je prizor u otporu izraelskoj okupaciji. Zato i ne čudi što su sada neke grupe militanata otišle korak dalje - rekla je ona.

Amnesti internešenel je 2004. godine pozvao palestinske militantne grupe, uključujući Hamas, Islamski džihad i Brigadu mučenika al-Aksa da "odmah prestanu da uključuju decu u svoje aktivnosti". Ovo se dogodilo nakon što je 16-godišnji dečak uhvaćen kako pokušava da prođe izraelski kontrolni punkt naoružan eksplozivom.

- Korišćenje dece za izvođenje ili pomoć u oružanim napadima bilo koje vrste je užasno. Pozivamo palestinsko rukovodstvo da javno osudi ovu praksu - navodi se u tadašnjem saopštenju.

Republika

Foto: Twitter/printscreen/@TbaFun

Deca snimljena u vojnom kampu Hamasa

 

Regrutovanje i korišćenje dece mlađe od 15 godina kao vojnika zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom, a Međunarodni krivični sud je to definisao kao ratni zločin.

Profesor Kalen je rekao da iako deca mogu biti prisilno regrutovana, "često se deca koja žive u mestima poput Palestine, koja su u aktivnom oružanom sukobu, dobrovoljno povezuju sa oružanim grupama. Dakle, naoružane grupe će to iskoristiti i obučiti ih i koristiti u borbi."

Ona je predvidela da će deca koju su navodno regrutovali Hamasovi militanti - grupa za koju je prijavljeno da odseca glave ljudima i čini druge zločine - biti izložena nezamislivim užasima.

- S obzirom na nivo oružanog sukoba koji se dešava, čak i ako su civili, deca vide mnogo strašnih stvari. Bolnica je bombardovana u utorak, a čak i deca vide neke prilično užasne stvari. Ali svako dete uključeno u oružani sukob vidi sve što njihova grupa radi.

Deca vojnici širom sveta

U više od deset zemalja deca se koriste kao vojnici, uključujući Ugandu gde je Božja vojska otpora, predvođena Džozefom Konijem, kidnapovala 35.000 dece i poslala ih u borbu.

U periodu od 2005. do 2022. godine, više od 105.000 dece je regrutovano i odvedeno u rat, navodi UNICEF.

Osim za učešće u bitkama, kaže profesor Kalen, deca mlađa od 10 godina se koriste u razne druge svrhe, poput kuvanja, špijuniranja, čuvanja i prenošenja poruka iz jednog logora u drugi.

- Ponekad deca mogu slobodno da se kreću iz vojnih kampova u civilna naselja i nazad. Deca će takođe češće izvršavati naređenja bez pitanja i manje je verovatno da će dovoditi u pitanje odluke svojih pretpostavljenih.

Kada se sukob završi, moraju se uložiti veliki napori da se ova deca demilitarizuju i vrate normalnom životu. Međunarodne organizacije pokušavaju da ih spoje sa porodicama, ali je njihova rehabilitacija veoma teška.

Nakon završetka sukoba, deca nose neverovatne emocionalne i psihičke traume jer su bila svedoci i učestvovala u nezamislivim strahotama.

- Deca koja su osetljivija imaju veću verovatnoću da dožive oblike posttraumatskog stresa nego odrasli - rekao je profesor Kalen.

- Postoje i oblici seksualnog zlostavljanja koji se dešavaju i dečacima i devojčicama. U nekim afričkim sukobima bilo je slučajeva u kojima su posebno devojke dodeljivane kao neveste vojnim vođama u oružanim grupama - rekao je profesor Kalen.

Prošle nedelje, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda je ponovo potvrdio da MKS istražuje „situaciju u državi Palestini“ zbog navodnih ratnih zločina počinjenih od juna 2014. godine.

Međutim, da li će istraga MKS-a uključivati regrutovanje ili korišćenje dece vojnika „zavisi od dokaza koje su u stanju da prikupe“, rekao je profesor Kalen.

- Postoji čitav niz mogućih zločina protiv čovečnosti koji se trenutno dešavaju na obe strane i zbog toga, neizbežno, tužilaštvo mora da donese odluku šta da radi.

(Republika/Jutarnji list)

Bonus video.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading