NAJTRAGIČNIJA PRIČA IZ GAZE: Lekari nisu mogli da spasu sedmomesečnu bebu - u tišini su je položili na telo poginule majke

Autor:

Svet

20.10.2023

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najtragičnija priča iz Gaze o porodici koja je stradala u izraelskom vazdušnom napadu na Rafah, na granici Gaze sa Egiptom.

NAJTRAGIČNIJA PRIČA IZ GAZE: Lekari nisu mogli da spasu sedmomesečnu bebu - u tišini su je položili na telo poginule majke

Foto: shutterstock

To je trebalo da bude scena radosti - majka koja je pruža ruku svojoj uplakanoj novorođenoj ćerki i privija je na grudi nakon meseci nošenja svog deteta.

Ali umesto toga, bolnička soba je bila tiha dok je doktor pažljivo stavljao nerođenu bebu, ne veće od njegovih dlanova, na nepokretno telo njene majke.

Majka, Arij Marvan al-Banna, koja je bila u sedmom mesecu trudnoće, i njene dve ćerke, Sara i Samja, obe mlađe od 10 godina, poginule su na licu mesta u izraelskom napadu. 

 

Lekari u bolnici Najjar u Rafahu pokušali su očajnički da spasu njeno nerođeno dete, ali povrede su bile preteške.

Ova mala beba, posthumno nazvana Fatima - što na arapskom znači "sjajna" - ubijena je zajedno sa svojom trudnom majkom i dve sestre. Umesto scene radosti - majke koja pruža ruke prema svojom uplakanom novorođenčetu i privija je uz grudi - bolnička soba bila je tiha dok je doktor pažljivo postavio nerođenu bebu, ne veću od njegovih dlanova, na telo njene nepokretne majke.

Lekari su pažljivo umotali njeno malo telo u improvizovanu belu vreću za tela, vezujući oba kraja, u tišini. A onda je medicinski radnik pažljivo prineo malu bebu sa tamnom kosom prema njenoj majci, koja je već bila smeštena u crnu vreću za tela.

Arij je mesecima čekala da upozna svoju ćerku - pitajući se kako će joj osmeh izgledati i kako će joj smeh zvučati. Ali bombe su ovu malu porodicu razdvojile.

Njihovi preživeli rođaci nikada neće videti Fatimu, Saru i Samju kako odrastaju u žene, niti će videti Arij kako drži svoju decu ponovo. 

U skoro dve nedelje otkako je Izrael počeo sa bombardovanjem iz vazduha kao odgovor na razorni napad Hamasovih terorista u kojem je ubijeno 1.300 ljudi, hiljade domova je uništeno širom enklave od 25 milja, a ubijeno je 3.785 Palestinaca, uključujući 1.524 dece.

Za više od dva miliona Palestinaca koji su tamo zarobljeni, izgleda da nigde - i niko - nije sigurno od nemilosrdnih izraelskih udara. A doktori kažu da vode izgubljenu bitku protiv nedostatka lekova, vode i goriva da bi bolnice mogle da rade.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading