OVO SU MAJKA I ĆERKA KOJE JE OSLOBODIO HAMAS: Džudit i Natali su došle u Izrael na proslavu rođendana, nisu ni slutile da ih čeka HOROR (FOTO)

Autor:

Svet

21.10.2023

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hamas je nedavno oslobodio dve američke državljaninke, Džudit Raanan i njenu kćerku Natali, iz humanitarnih razloga, potvrdio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), Danijel Hagari.

OVO SU MAJKA I ĆERKA KOJE JE OSLOBODIO HAMAS: Džudit i Natali su došle u Izrael na proslavu rođendana, nisu ni slutile da ih čeka HOROR (FOTO)

Foto: Profimedia

Ova vest je takođe potvrđena i iz kabineta izraelskog premijera Banjamina Netanijahua. Međutim, Hagari je osudio Hamas zbog držanja još oko 200 zarobljenika, među kojima su i deca, žene i starije osobe, ističući da Hamas, iako se predstavlja kao humanitarna organizacija, u stvarnosti predstavlja terorističku grupu.

Džudit i Natali Raanan su dve Amerikanke koje su živele u Evanstonu, Ilinois. Posetile su Izrael kako bi proslavile 85. rođendan rođaka i učestvovale u jevrejskim praznicima. Tokom proslave Simhat Tore u Nahal Ozu kibucu, udaljenom 1,6 kilometara od granice sa Gazom, postale su talci Hamasa nakon što je ova militantna grupa izvršila napad. Natali Raanan (18) je nedavno završila srednju školu i planirala je da poseti porodicu u inostranstvu, što je bila radostan događaj za celu porodicu.

IDF i dalje ulaže napore u vraćanje talaca u Izrael, a Hagari je najavio da se IDF priprema za "sledeću fazu borbi", u kojoj se očekuje velika kopnena ofanziva. Borbe se, prema njegovim rečima, očekuju da će trajati još mnogo nedelja, što dodatno naglašava složenost situacije u regionu.

Nakon oslobađanja, Džudit i Natali Raanan su se srele sa zvaničnicima IDF-a na granici sa Gazom, nakon čega su prebačene u obližnju vojnu bazu. Odatle će se ponovo spojiti sa svojim rođacima koji ih tamo čekaju. Vlada Izraela, IDF i ceo bezbednosni establišment su obećali da će nastaviti raditi na najbolji mogući način kako bi locirali sve taoce i vratili ih kući.

Ova situacija je privukla pažnju i predsednika SAD, Džozefa Bajdena, koji je zahvalio Kataru i Izraelu na partnerstvu u obezbeđivanju oslobađanja američkih talaca. Ovakvi događaji naglašavaju kompleksnost političke klime na Bliskom istoku i izazove sa kojima se suočavaju svi akteri u ovom regionu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Goca

21.10.2023 09:31

E bas njih ....ja nebih