IZRAELSKA VOJSKA DOBILA ZELENO SVETLO ZA NAPAD NA GAZU! "Tuneli će postati najveće groblje na svetu, taoci i civilne žrtve biće manje važni"

Autor:

Svet

20.10.2023

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska vojska ima "zeleno svetlo" da krene u Gazu kad god bude spremna, rekao je član bezbednosnog kabineta zemlje za ABC Nevs. Zeleno svetlo je usledilo odmah nakon što je stigla velika pošiljka oružja iz SAD.

IZRAELSKA VOJSKA DOBILA ZELENO SVETLO ZA NAPAD NA GAZU! "Tuneli će postati najveće groblje na svetu, taoci i civilne žrtve biće manje važni"

Foto: Tanjug/AP

Taoci i civilne žrtve biće sekundarni u odnosu na uništavanje Hamasa, rekao je ministar ekonomije Nir Barakat za ABC Nevs, "čak i ako za to treba godinu dana".

 

Upitan o kilometrima tunela koje je Hamas izgradio ispod Gaze, rekao je da će oni postati „najveće groblje na svetu“. Hamas je tvrdio da drži neke ili sve od 203 izraelska taoca koja je uzeo u okviru te ogromne mreže.

 

„Učinićemo sve napore da dovedemo naše taoce, da naše taoce [vratimo] žive…“, rekao je on, ali „prvi i poslednji prioritet“ je uništavanje Hamasa.

Hamas i Islamski džihad zajedno imaju oko 50.000 boraca, rekao je ministar poljoprivrede Avi Dihter, bivši šef Šin Beta, Izraelske bezbednosne agencije.

Galant: Tri faze rata 

Ministar odbrane Joav Galant izneo je ratne planove i ciljeve Izraela u pojasu Gaze, govoreći na sastanku komiteta za spoljne poslove i odbranu Kneseta u Tel Avivu.

On je rekao da ciljevi uključuju eliminaciju terorističke grupe Hamas uništavanjem njenih vojnih i vladinih kapaciteta i potpuno uklanjanje svake brige koju Izrael ima nad Gazom stvaranjem novog „bezbednosnog režima“ u pojasu.

 

Gallant kaže članovima odbora da će rat imati tri glavne faze.

 

„Mi smo u prvoj fazi, u kojoj se odvija vojna kampanja sa vazdušnim udarima, a kasnije sa kopnenim manevrom sa ciljem uništavanja operativaca i oštećenja infrastrukture kako bi se porazio i uništio Hamas“, kaže Galant.

On kaže da će druga faza biti nastavljena s borbama, ali slabijim intenzitetom jer trupe rade na „eliminisanju džepova otpora“.

„Treći korak biće stvaranje novog bezbednosnog režima u Pojasu Gaze, uklanjanje odgovornosti Izraela za svakodnevni život u Pojasu Gaze i stvaranje nove bezbednosne realnosti za građane Izraela i stanovnike područja oko Gaze“, rekao je on.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading