TERORISTIČKI NAPAD NAZVALA "INSPIRATIVNIM", PA ZAVRŠILA IZA REŠETAKA: Studentkinja uhapšena zbog PODRŠKE HAMASU

Autor:

Svet

13.10.2023

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uhapšena devojka se predstavila kao Palestinka.

TERORISTIČKI NAPAD NAZVALA "INSPIRATIVNIM", PA ZAVRŠILA IZA REŠETAKA: Studentkinja uhapšena zbog PODRŠKE HAMASU

Foto: Tanjug/AP Hassan Eslaiah

Britanska antiteroristička policija uhapsila je 22-godišnju studentkinju nakon njenog govora na kojem je terorističke napade Hamasa na Izrael opisala kao "inspirativne i plemenite".

Hanin Barguti, članica sindikata studenata Univerziteta u Saseksu, snimljena je dok je govorila na protestu u Brajtonu u subotu, koji je organizovala Palestinska kampanja solidarnosti.

Predstavljajući se kao Palestinka, Barguti je izjavila:

- Jučerašnji dan je bio trijumf. Za borce za slobodu, uspešno prevazilaženje 15-godišnje blokade pod okrutnim genocidom Izraela bilo je nadahnjujuće i divno za videti. Ovo pokazuje svetu da će naša borba i otpor uvek trajati, i da treba slaviti ove činove otpora jer su to bili uspesi. Revolucionarno nasilje koje sprovode Palestinci nije terorizam - to je samoodbrana.

Ranije tog dana, teroristi iz Hamasa prešli su granicu s Izraelom i napali izraelske civile, uključujući 260 mladih ljudi na muzičkom festivalu, prenosi Blic.

Danas je policija za borbu protiv terorizma na jugoistoku (CTPSE) saopštila da je 22-godišnja žena iz Brajtona uhapšena zbog sumnje da podržava zabranjenu organizaciju.

Policija moli sve svedoke i osobe koje poseduju snimke demonstracija da se jave.

Načelnica Petra Lazar iz policije Saseksa izjavila je:

- Nakon pregleda snimaka sa protesta održanog u Brajtonu u nedelju, 8. oktobra, CTPSE je otvorio istragu. Nastavićemo da ih podržavamo tokom istrage. Svesni smo da trenutni sukobi na granici sa Gazom izazivaju zabrinutost javnosti i utiču na zajednice kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou.

Žena će ostati u pritvoru, saopštila je policija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading