IZRAEL BOMBARDOVAO DVA AERODROMA U SIRIJI: Iranskom avionu sa krijumčarenim oružjem onemogućeno sletanje, let ministra spoljnih poslova vraćen u Teheran

Autor:

Svet

12.10.2023

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izveštajima, svrha napada u Siriji mogla bi da bude sprečavanje prenosa militanata i oružja iz Irana u Irak.

IZRAEL BOMBARDOVAO DVA AERODROMA U SIRIJI: Iranskom avionu sa krijumčarenim oružjem onemogućeno sletanje, let ministra spoljnih poslova vraćen u Teheran

Foto: Tanjug/AP

Izrael je izveo vazdušne napade na iranske ciljeve na dva aerodroma u Siriji, uključujući Damask i Alep, usred rata sa Hamasom koji je u toku, navodi se u izveštajima.

Nakon izraelske racije, oba aerodroma u Siriji su zatvorena.

Izrael je izveo istovremene vazdušne napade na međunarodne aerodrome Damask i Alep, blokirajući nadolazeće iranske letove koji sadrže krijumčareno oružje za iranske zastupnike na granicama Izraela.

Prema izveštajima, svrha napada u Siriji mogla bi da bude sprečavanje prenosa militanata i oružja iz Irana u Irak, prenose strani mediji.

Let iranskog ministra spoljnih poslova primoran da se vrati nazad

Izveštaji sugerišu da je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan bio na letu koji je Izrael vratio u Teheran nakon vazdušnih napada na sirijske aerodrome.

Vazdušni napadi su usledili dan pre nego što je iranski ministar spoljnih poslova trebalo da poseti Siriju kako bi se sastao sa zvaničnicima povodom nestabilne situacije u regionu usred rata između Izraela i Hamasa.

 

 

Ovo bi bili prvi izraelski udari na Siriju otkako je militantna palestinska grupa Hamas izvela svoje smrtonosne napade na jugu Izraela. U međuvremenu, državna novinska agencija SANA citirala je neimenovanog vojnog zvaničnika koji je rekao da niko nije povređen u napadima.

Izraelska vojska je odbila da komentariše. Izrael je gađao aerodrome i morske luke u delovima Sirije koje drži vlada u očiglednom pokušaju da spreči isporuke oružja iz Irana militantnim grupama koje podržava Teheran, uključujući libanski Hezbolah.

Hiljade boraca iz celog regiona koje podržava Iran pridružilo se 12-godišnjem sukobu u Siriji pomažući da se ravnoteža preokrene u korist snaga predsednika Bašara Asada.

Izrael je poslednjih godina izveo stotine napada na ciljeve unutar delova Sirije pod kontrolom vlade, uključujući napade na aerodrome u Damasku i Alepu, ali retko priznaje ili razgovara o tim operacijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading