PATRIJARHU ZABRANJEN ULAZAK NA KiM! Oglasio se Petković: "To je politika laži i maltretiranja"

Autor:

Vesti

13.05.2024

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti u Prištini po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija zabranile su danas patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Porfiriju i sedmorici vladika da uđu na prostor Kosova i Metohije kako bi sutra prisustvovali zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji

PATRIJARHU ZABRANJEN ULAZAK NA KiM! Oglasio se Petković: "To je politika laži i maltretiranja"

Foto: TANJUG RADE PRELIC bg

porfirije

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković oglasio se povodom naredbe prištinskih vlasti koje su zabranile ulazak Patrijarha Porfirija i sedmorici vladika na KiM.

 Vlasti u Prištini po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija zabranile su danas patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Porfiriju i sedmorici vladika koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na prostor Kosova i Metohije kako bi sutra prisustvovali zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji i bili sa stradalnim srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. 

Patrijarh srpski je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare kako bi se uputio u vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije. Da podlost Kurtija bude još veća, zabrana je stigla 13 minuta pre najavljene posete, što posebno ukazuje na nameru Aljbina Kurtija da dodatnom maltretiranju i iznurivanju izloži patrijarha srpskog da više od sedam sati provede u putu.

Kao i uvek do sada, oficir za vezu Beograda u skladu sa svim važećim sporazumima i procedurama poslao je najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji, kao što viševekovna tradicija i nalaže, prisustvuje prvom danu Sabora SPC i bude podrška i oslonac vernom srpskom narodu koji ga je željno iščekivao. Međutim, jednostrano i suprotno svim sporazumima, Kurti mu je tu mogućnost uskratio. 

Patrijarh srpski, gospodin Porfirije, uvek je, u svakoj prilici i na svakom mestu svojim porukama, blagim rečima i potezima pozivao na mir i suživot Srba i Albanaca na prostoru Kosova i Metohije, ne deleći već snagom svog nespornog autoriteta spajajući ljude, šireći uvek i na svakom mestu hrišćanske poruke ljubavi i vere i nikada se, ni na jednom mestu nije ogrešio, ni rečju niti delima, o ta večita načela. Nažalost, to su vrednosti i poruke koje danas niko u Prištini ne razume, jer politika Aljbina Kurtija kojoj danas i pune tri godine svedočimo jeste politika razdora, mržnje, netrpeljvosti i netolerancije. 

I na ovom primeru, mi danas svedočimo nameri Prištine i Aljbina Kurtija da sa Kosova i Metohije proteraju sve srpsko i izbrišu tragove vekovnog postojanja srpskog naroda i srpske Crkve na ovim prostorima, pokazujući da je u Prištini živa upravo ona politika koja je dovela do toga da albanski pripadnik tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga upuca na Badnji dan dvoje srpske dece i da potom bude pušten na slobodu. Takva politika, politika mržnje, verske netolerancije, ugnjetavanja, zabrana kandidovala je takozvano Kosovo za članstvo u Savetu Evrope i neka se nad tom činjenicom u svetlu današnjih događaja dobro zamisle svi oni predstavnici međunarodne zajednice koji takvu politiku kreiraju i podržavaju.

Nikada ugnjetavanje jednog naroda i njegovih verskih prava i sloboda nije donelo nikome dobro i dok su srpske svetinje na Kosovu i Metohiji mesta hodočašća i samih Albanaca koji u njima nalaze utehu i prekopotrebni mir i isceljenje i gde su uvek dočekani otvorenih dveri, politika koja se danas kreira u Prištini čini sve da se te tanane veze prekinu - naveo je Petković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Ana

13.05.2024 16:05

Stvarno katastrofalna politika Pristine.

Nebojša

13.05.2024 16:08

Kurti nastavlja sa ukidanjem osnovnih ljudskih prava Srbima sa KiM, krši sve moguće sporazume, kako bi se zbog toga Srbi odselili sa KiM.

Nikolina

13.05.2024 16:09

Sramotno ponašanje i izivljavanje.

Milica

13.05.2024 16:17

Ovo je definitivno politika lazi i prevara...uzas