TAJNE FABRIKE ORUŽJA I MREŽA TUNELA ZA KRIJUMČARENJE: Evo kako su Hamasovci stvorili ogroman arsenal ispred nosa Izraela

Autor:

Svet

12.10.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U brutalnom napadu terorističke grupe Hamas na Izrael prošlog vikenda, hiljade raketa i projektila su ispaljene, bespilotne letelice su bacale eksploziv, a upotrebljeno je nebrojeno mnogo malokalibarskog oružja i municije.

TAJNE FABRIKE ORUŽJA I MREŽA TUNELA ZA KRIJUMČARENJE: Evo kako su Hamasovci stvorili ogroman arsenal ispred nosa Izraela

Foto: Ap photo

Napad je pokrenut iz kibuca Gaze pod upravom Hamasa, pojasa od 360 kvadratnih kilometara mediteranskog priobalnog kopna koji se graniči sa dve strane sa Izraelom i s jedne strane sa Egiptom. Nedavni brutalni napad terorističke grupe Hamas na Izrael prošlog vikenda izazvao je globalnu pažnju. Pitanje koje se postavlja je kako je Hamas uspeo da prikupi toliko oružja i izvede tako koordinisane napade?

Hamas je decenijama gradio svoj arsenal, koristeći se podrškom Irana i domaćim resursima. Njihova sposobnost da izvedu tako obimne napade iznenađujuće je izazvala izraelske i druge obaveštajne službe, što je podstaklo pitanja o spoljnoj pomoći i pripremi Hamasove vojne infrastrukture.

Prema ekspertima, Hamas je svoje oružje nabavljao putem krijumčarenja, lokalne proizvodnje i podrške od Irana. Iranska vojna podrška Hamasu nije nova; već dugi niz godina Iran je bio ključni saveznik ove terorističke grupe. Krijumčarenje oružja se odvijalo kroz tajne prekogranične tunele ili čamce preko Sredozemnog mora. Iran je Hamasu isporučivao različite vrste oružja, uključujući balističke rakete većeg dometa. Takođe, Iran je bio mentor, pružajući obuku Hamasovim inženjerima za proizvodnju oružja. Hamas je takođe pokazao domišljatost koristeći reciklažu - materijali poput lima, metalnih cevi i električnih instalacija iz uništenih izraelskih vazdušnih napada pronašli su put do Hamasovih fabrika oružja.

Iranski faktor

“Hamas nabavlja svoje oružje krijumčarenjem ili lokalnom proizvodnjom i dobija određenu vojnu podršku od Irana”, navodi se u CIA-inoj knjizi svetskih činjenica. Dok izraelska i američka vlada tek treba da pronađu bilo kakvu direktnu ulogu Irana u napadima koji su se dogodili prošlog vikenda, stručnjaci kažu da je ova islamska republika dugo bila glavna vojna podrška Hamasa.

Tunelska infrastruktura

"Hamasova tunelska infrastruktura je i dalje ogromna uprkos tome što je Izrael i Egipat redovno degradiraju“, rekao je Bilal Saab, viši saradnik i direktor Programa za odbranu i bezbednost na Institutu za Bliski istok (MEI) u Vašingtonu.

Lokalna proizvodnja oružja

Visoki zvaničnik Hamasa sa sedištem u Libanu izneo je detalje o proizvodnji oružja Hamasa u jednom intervjuu za RTArabic objavljenom u nedelju. "Imamo lokalne fabrike za sve, za rakete sa dometom od 250 kilometara, kao i one od 160, 80 i 10 kilometara. Imamo fabrike za minobacače i njihove granate. … Imamo fabrike za kalašnjikove (puške) i metke. Mi proizvodimo metke uz dozvolu Rusa. Mi ih pravimo u Gazi“, citiran je Ali Baraka, zvaničnik Hamasa.

Reciklaža

Što se tiče većih stvari, profesor Lister je rekao da ogranak iranske vojske koji je direktno odgovoran vrhovnom vođi zemlje, obučava Hamasove inženjere naoružavanju skoro dve decenije1. "Godine pristupa naprednijim sistemima obezbedile su Hamasovim inženjerima znanje neophodno da značajno unaprede svoje domaće proizvodne kapacitete“, rekao je Lister1.

Hamasova nabavka sirovina za to autohtono oružje takođe pokazuje domišljatost i snalažljivost grupe. Naime, Gaza nema tešku industriju koja bi podržala proizvodnju oružja u većem delu sveta. Prema CIA Factbook-u, njene glavne industrije su tekstil, prerada hrane i nameštaj. Ali među glavnim izvoznim proizvodima je staro gvožđe, koje može da obezbedi materijal za pravljenje oružja.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading