DA LI ĆE AMERIKU POGODITI NAJVEĆI POLITIČKI ZEMLJOTRES? Mesto novog predsednika Predstavničkog dona Kongresa PONUĐENO TRAMPU! Da li će to Bajden preživeti!?

Autor:

Svet

04.10.2023

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu ponuđeno je mesto predsednika Predstavničkog doma koje je upražnjeno posle ostavke Kevina Makartija, ovu inicijativu je izneo kongresmen Troj Nils.

DA LI ĆE AMERIKU POGODITI NAJVEĆI POLITIČKI ZEMLJOTRES? Mesto novog predsednika Predstavničkog dona Kongresa PONUĐENO TRAMPU! Da li će to Bajden preživeti!?

Foto: Tanjug/AP

„Nominujem Trampa za mesto predsednika Predstavničkog doma“, napisao je Nils na društvenim mrežama.

Tokom brojnih krugova glasanja za govornika u januaru, Trampovo ime se već čulo; posebno, Met Gec, koji je inicirao ostavku Makartija, zalagao se za imenovanje Trampa na tu funkciju.

Kako je saopšteno, Predstavnički dom otišao je na jednonedeljnu pauzu nakon Makartijeve ostavke, a izbor novog predsednika se očekuje sledeće srede.

Patrick Mek Henri iz Severne Karoline, postao je privremeni predsedavajući Predstavničkog doma  Makarti je smenjen glasanjem, što se dogodilo prvi put u istoriji SAD.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

 

 

On je naveo da ne namerava da traži ovu funkciju na novim izborima. Kako napominju američki mediji, nema jasnih favorita za tu poziciju. 

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je smenu kongresmena Kevina Makartija na istorijskom glasanju1. Rezultat glasanja o predlogu za smenu bilo je 216 prema 210, a osam republikanaca je glasalo za smenu Makartija sa mesta spikera, praktično predsednika Kongresa1. Republikanci koji su glasali za smenu Makartija bili su: Endi Bigs, Ken Bak, Tim Burčet, Eli Krejn, Met Gec, Bob Gud, Nensi Mejs i Met Rozendejl.

Ovo je prvi put u istoriji SAD da je predsedavajući Predstavničkog doma smenjen zbog podnošenja zahteva svojih kolega kongresmena da napusti svoj položaj2. Prema američkom Ustavu, predsedavajući Predstavničkog doma je drugi po redu u sukcesiji za predsednički položaj.

Inicijativu za smenu Makartija pokrenuo je njegov stranački kolega Met Gejc2. Nijedan predsedavajući Predstavničkog doma SAD nikada nije smenjen zbog podnošenja zahteva svojih kolega kongresmena da napusti svoj položaj.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading