MEKARTI SKINUT S FUNKCIJE: Nakon neizvesnog glasanja smenjen s mesta predsednika Predstavničkog doma SAD

Autor:

Svet

03.10.2023

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glasovi su bili 216-210.

MEKARTI SKINUT S FUNKCIJE: Nakon neizvesnog glasanja smenjen s mesta predsednika Predstavničkog doma SAD

Foto: Tanjug/AP

U dosad neviđenom obrtu u američkoj političkoj istoriji, Kevin Mekarti, predsednik Predstavničkog doma Sjedninjenih Američkih Država, smenjen je sa svog položaja u utorak, dodatno produbljujući nemir u Predstavničkom domu i među republikanskim liderima.

Glasovi su bili 216-210, a glasanje pokrenuto od strane grupe tvrdokornih konzervativaca, označava ključni trenutak u američkoj politici, navode američki mediji.

Kongresmen Met Gejts iz Floride, glavni rival Mekartiju, pokrenuo je "pokret za razrešenje" okupljajući značajan broj konzervativnih republikanskih disidenata zajedno sa koalicijom demokrata koji dovode u pitanje Makartijevu sposobnost za vođenje.

Posledice ovog potresa ostavljaju većinu republikanaca u Predstavničkom domu u stanju neizvesnosti. Jasna naslednica koja će voditi stranku još se nije pojavila, što dodatno komplikuje situaciju. Nadolazeći dani će verovatno biti ključni u određivanju daljeg puta Republikanske stranke i liderstva u Predstavničkom domu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading