TRAMPOV POKRET JE PRETNJA DEMOKRATIJI: Bajden upozorava da se u Americi dešava nešto opasno

Autor:

Svet

28.09.2023

23:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajden je rekao da ne misli da se svi republikanci slažu sa agendom "MAGA".

TRAMPOV POKRET JE PRETNJA DEMOKRATIJI: Bajden upozorava da se u Americi dešava nešto opasno

Foto: Shuttestock, Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je u četvrtak da republikanac Donald Tramp i njegovi saveznici predstavljaju opasnu pretnju američkoj demokratiji, oživljavajući tu poruku uoči izbora 2024. godine na kojima će najverovatnije rivali biti upravo Tramp i Bajden.

- Nešto opasno se dešava sada u Americi - rekao je Bajden dok je detaljno opisivao Trampove nedavne pretnje američkim zvaničnicima. Bajden je odao počast nasleđu pokojnog republikanca senatora Džona Mekejna iz Arizone, republikanskog predsedničkog kandidata 2008. godine, koji je preminuo 2018. godine. Bajden i Mekejn su ostali prijatelji uprkos svojim političkim razlikama, prenosi Jutarnji list.

Bajden je rekao da SAD nemaju Mekejnovu hrabrost koja joj je trenutno potrebna jer nam je "istorija donela novo vreme suđenja".

- Postoji ekstremistički pokret koji ne deli suštinska uverenja naše demokratije. "MAGA" pokret - naveo je Bajden.

Bajden je rekao da ne misli da se svi republikanci slažu sa agendom "MAGA", skraćenicom Trampovog slogana "Učinimo Ameriku ponovo velikom". Međutim, rekao je on, "nema sumnje da današnju Republikansku partiju vode i zastrašuju republikanski ekstremisti MAGA".

On je izneo šta je Tramp uradio da potkopa demokratiju, kao što je otpuštanje velikog broja javnih službenika i njihova zamena politički podobnim pojedincima. Bajdenova kandidatura za drugi četvorogodišnji mandat dolazi usred zabrinutosti oko njegovih poodmaklih godina (on će ovog novembra napuniti 81 godinu) i ekonomske zabrinutosti u SAD. On je pojačao svoja upozorenja da je Tramp potencijalna pretnja demokratiji kao što je pokazao napad na Kapitol 6. januara.

Tramp se suočava sa nekoliko optužnica, uključujući i zbog svoje uloge u neredima 6. januara. On je nedavno jasno stavio do znanja svojom izjavom da predsedavajući Združenog generalštaba zaslužuje da bude ubijen, kao i da ministarstvo pravde treba da prestane sa finansiranjem.

Bajdenov govor usledio je posle druge republikanske predsedničke debate u sredu u Kaliforniji, obeležene bizarnim komentarima sedam kandidata.

Trampa, koji ponovo nije učestvovao u debati, guverner Floride Ron DeSantis je opisao kao "nestalog u akciji", dok mu se bivši guverner Kris Kristi iz Nju Džersija rugao kao "Paja Patak". Tramp je umesto toga govorio pred zaposlenima u auto-industriji Detroita, gde je napao Bajdenovu podršku električnim automobilima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading