NA POMOLU SASTANAK PUTINA I BAJDENA? Blinken o mogućem razgovoru dva lidera: Nikad ne reci nikad, svi žele trajan mir

Autor:

Svet

28.09.2023

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je dodao da se ne radi o novom Hladnom ratu u svetu.

NA POMOLU SASTANAK PUTINA I BAJDENA? Blinken o mogućem razgovoru dva lidera: Nikad ne reci nikad, svi žele trajan mir

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Džo Bajden

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da ne isključuje mogućnost susreta predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina.

- Nikad ne reci nikad. Na kraju krajeva, svi, počev od Ukrajinaca, žele pravedan i trajan mir. Hajde da vidimo da li ćemo ikada doći do tačke kada će to biti moguće - rekao je Blinken odgovarajući za portal "Atlantik" na pitanje o mogućnosti sastanka dvojice lidera i obnovi odnosa dveju zemalja, prenosi Sputnjik.

On je dodao da se ne radi o novom Hladnom ratu u svetu.

- Ne mislim da smo u novom Hladnom ratu. Ali nalazimo se u novoj eri, jer kako mi to vidimo, posthladnoratovska era se završila. I sada smo u periodu intenzivne konkurencije kako bismo oblikovali ono što sledi. Konkurencija koja u raznim oblicima obuhvata Rusiju i Kinu - rekao je državni sekretar.

Blinken je istakao da se nada da će "SAD moći da budu oni koji u velikoj meri formiraju tu novu eru".

SAD rade na reformi SB UN

Savet bezbednosti UN danas se suočava sa mnogim problemima, a Sjedinjene Američke Države rade na tome da ga reformišu uzimajući u obzir trenutnu situaciju, saopštio je Blinken.

- Savet bezbednosti ima brojne probleme i mi radimo na tome. Predvodimo napore čiji je cilj da se zaista reformiše Savet bezbednosti, kako bi se u njegov rad uključile druge zemlje i kako bi to bolje odražavalo današnju stvarnost - rekao je Blinken, upitan da li je SB UN postao beskoristan u situaciji sa Ukrajinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading