AMERIKA ŠALJE RADIOAKTIVNE GRANATE ZELENSKOM: Vašington zvanično potvrdio slanje nove vojne pomoći Ukrajini

Autor:

Svet

06.09.2023

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington računa da će municija pomoći ukrajinskim oružanim snagama da "budu efikasnije na bojnom polju.

AMERIKA ŠALJE RADIOAKTIVNE GRANATE ZELENSKOM: Vašington zvanično potvrdio slanje nove vojne pomoći Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države će prebaciti granate sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu kao deo novog paketa vojne pomoći vrednog 175 miliona dolara, saopštio je Pentagon, prenose RIA Novosti.

Kako se navodi u saopštenju, najavljene isporuke su uključivale municiju od 120mm za tenkove Abrams. Kako je precizirano, ovi projektili sadrže jezgro od osiromašenog uranijuma. Istovremeno, Kijev još nije primio američke tenkove.

Pored toga, paket pomoći uključuje "opremu za PVO", municiju za MLRS HIMARS, artiljerijske granate kalibra 155 i 105mm, kao i minobacače 81mm i metke za njih.

Uz to, Ukrajini će biti isporučeni protivoklopni sistemi TOV, Džavelin i AT-4, preko tri miliona komada municije za malokalibarsko naoružanje, avijaciona navigaciona oprema, sistemi za "taktičku komunikaciju", eksploziv za savladavanje prepreka, rezervni delovi za prethodno prebačenu opremu i materijal za njegovo održavanje.

Zauzvrat, portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da granate prebačene u Kijev ne predstavljaju radioaktivnu pretnju.

Vašington računa da će municija pomoći ukrajinskim oružanim snagama da "budu efikasnije na bojnom polju", dodao je on.

Sjedinjene Američke Države postale su druga zemlja koja je najavila transfer granata sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu. U martu ove godine zamenica britanskog sekretara za odbranu Anabel Goldi objavila je planove za snabdevanje Kijeva takvom municijom. Pojašnjeno je da su namenjeni za tenkove Čelendžer 2.

Kako je primetio Vladimir Putin, ovi projektili ne spadaju u kategoriju oružja za masovno uništenje, ali stvaraju radijacionu prašinu, zagađuju zemljište i u tom smislu su najštetnije i najopasnije oružje za ljude. Do sada su samo zemlje NATO-a koristile takvu municiju, između ostalog i u agresijama na Irak i Jugoslaviju.

Kao odgovor na tako opasan korak Britanije, Moskva i Minsk su se dogovorili da razmeste taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije. Kako je objasnio Putin, time se ne krše međunarodne obaveze, pošto Rusija ne prenosi svoj arsenal susednoj državi. On je takođe podsetio da to isto čine i SAD već nekoliko decenija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading