RUSIJA SE ZBOG ŽITA STUŠTILA NA DUNAV? Dronovi napali ukrajinsku granicu s Rumunijom, svi se sad plaše NESTAŠICE HRANE i uvlačenja NATO u RAT!

Autor:

Svet

03.09.2023

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska vojska saopštila je da je oborila većinu dronova, dok je ruska vojska naglasil da je gađala skladište goriva u gradu Reniju

RUSIJA SE ZBOG ŽITA STUŠTILA NA DUNAV? Dronovi napali ukrajinsku granicu s Rumunijom, svi se sad plaše NESTAŠICE HRANE i uvlačenja NATO u RAT!

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Ruske bespilotne letelice izvele su u nedelju ujutro trosatni napad na južne delove Odeške oblasti, pri čemu je pogođena lučka infrastruktura na Dunavu.

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane, oborili su tom prilikom 22 od 25 dronova Šahed iranske proizvodnje, kojima je Rusija napala Odesu. Ukrajinska vojska saopštila je da je posle napada izbio požar koji je brzo ugašen.

Jedan snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje veliku noćnu eksploziju, dok se na drugom može videti gusta izmaglica ili narandžasti dim oko zapaljene lučke zgrade sa vatrenim pepelom koji lebdi s neba, piše Daily Mail.

Ruska vojska saopštila je da je gađala "skladište goriva" u Reniju, preko reke Dunav kod Rumunije, članice NATO-a i EU.

Republika

Foto: pixabay.com, wikipedia

 

 

To je jedna od dve velike ukrajinske luke na Dunavu, zajedno sa Izmailom, i obe su poslednjih nedelja ruski dronovi više puta napadali.

Ukrajinsko južno vojno zapovedništvo objavilo je na društvenim mrežama da su najmanje dva civila povređena u napadu na ono što su nazvali "civilnom infrastrukturom Dunava" kod granice s Rumunijom.

Rumunsko ministarstvo odbrane u nedelju je, s tim u vezi, oštro osudilo ponovljene ruske napade na ukrajinsku dunavsku infrastrukturu u blizini njene granice kao "neopravdane" posle najnovijih udara bespilotnih letelica u južnom regionu Odese.

- Ministarstvo najoštrije ponavlja da su ovi napadi na civilne ciljeve i infrastrukturu u Ukrajini neopravdani i u dubokoj suprotnosti sa pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Ni u jednom trenutku sredstva za napad koje koristi Ruska Federacija nisu izazvala direktnu vojnu pretnju nacionalnoj teritoriji ili teritorijalnim vodama Rumunije - dodaje se u saopštenju.

Dunav je u prethodnom periodu postao glavna ukrajinska ruta za izvoz žita otkako je u julu propao sporazum pod pokroviteljskom Ujedinjenih nacija, a koji je Kijevu omogućio da prevozi svoje žito Crnim morem.

Crnomorski sporazum o žitu imao je za cilj ublažavanje globalne krize hrane. Prekid ukrajinskog izvoza nakon izbijanja rata u februaru prošle godine gurnuo je globalne cene hrane na rekordno visoke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading